mar. oct. 8th, 2024

MESAJUL ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON

CU OCAZIA DESCHIDERII NOULUI AN UNIVERSITAR

UNIVERSITATEA „VALAHIA” DIN TÂRGOVIȘTE

-1 OCTOMBRIE 2024-

Deschiderea noului an universitar este un eveniment important care celebrează cunoașterea, știința și educația, dar în același timp îmi oferă posibilitatea de a binecuvânta profesorii, studenții, familiile acestora, precum și pe cei ce se ostenesc în spațiul învățământului superior.

Între Biserică și Universitate există o strânsă și frumoasă colaborare, pentru că educația, cercetarea, cunoașterea și știința ne unesc și reprezintă o necesitate pentru viața și civilizația noastră.

De-a lungul istoriei, Biserica a încurajat actul educațional, patronând universități și școli, sprijinind cunoașterea ca mijloc necesar de înțelegere a marelui dar al vieții și al creației, întrucât cunoașterea reprezintă o datorie și o necesitate umană cu caracter fundamental.

Universitatea ”Valahia” din Târgoviște este o instituție importantă, simbol al orașului și al județului nostru, cu un rol evident în educația și dezvoltarea acestui spațiu, care se bucură de o mare încredere și apreciere și contribuie la aprofundarea valorilor românești, europene și creștine în contemporaneitate.

Numai prin educație, știință, cultură și spiritualitate vom putea lumina întunericul ce adesea tinde se copleșească lumea noastră și încearcă să-i răpească speranța, mai cu seamă în aceste vremuri în care neopăgânismul, ateismul, materialismul, războiul, problemele climaterice, sărăcia ori masiva migrațiune se manifestă.

De aceea, cu toții avem datoria de a susține educația, pentru că ea ne oferă unica șansă reală de a duce mai departe valorile civilizației noastre, fundamental creștină, ce are ca piloni principali cunoașterea, credința și înțelepciunea înaintașilor noștri, tezaurizată în spațiul culturii.

Invoc binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu asupra tuturor profesorilor și studenților, rugându-L să vă dăruiască înțelepciune, sănătate și ajutor, întru aprofundarea darului dumnezeiesc al cunoașterii!

NIFON

Arhiepiscop și Mitropolit