lun. sept. 16th, 2024

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA CELEI DE A XXIII-A EDIȚII A SALONULUI EDITORIAL „ION HELIADE RĂDULESCU” – TÂRGOVIŞTE – 6 SEPTEMBRIE 2024

Organizarea Salonului editorial în cadrul Zilelor Cetății, reprezintă la Târgoviște, an de an, o modalitate de a celebra cultura, în general, și cartea, în special. În același timp, acest eveniment se constituie într-un omagiu adus celui dintâi centru tipografic muntean, care a funcționat în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și care, de-a lungul secolelor, a avut un deosebit rol în aprofundarea spirituală a neamului nostru, precum și în construirea unității noastre naționale.

La Târgoviște s-a scris istorie frumoasă și sfântă prin intermediul actului cultural, inițiat și promovat de Biserica noastră strămoșească, prin slujirea jertfelnică a unor înțelepți ierarhi sau clerici, astfel că nume precum Ieromonahul Macarie, Diaconul Coresi și Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul reprezintă repere de cultură și de credință până astăzi.

Cartea reprezintă comoara de viață, de credință și de spiritualitate ce stă la baza civilizației noastre, prin intermediul căreia creștem necontenit spre desăvârșire și suntem în comuniune cu generațiile de dinaintea noastră, dar vom fi și cu cele de după noi.

Să nu uităm niciodată că Biserica s-a manifestat în istorie ca generatoare de cultură și civilizație, inițiind, sprijinind și promovând mereu tot ceea ce umanitatea are mai frumos, mai bun, adevărat și drept, născut sub inspirația creatoare a lui Dumnezeu!

Dezvoltarea fără precedent a tehnicii și creșterea rolului realității virtuale în viețile noastre, precum și uluitoarea utilizare a rețelelor de socializare arată că ne aflăm la începutul unei transformări majore a paradigmei noastre de civilizație, la fel de importantă cum a fost cea produsă de apariția tiparului acum jumătate de mileniu. Cu toate acestea, cartea rămâne în continuare principalul vehicul cultural al lumii noastre, complementar epocii tehnologiei informației.

Pentru că rolul cărții este uriaș pentru lumea noastră, avem datoria de a încuraja cititul, de a oferi cărți și a încuraja cultura cărții. De aceea, la Târgoviște, Editura Eparhiei noastre, tipărește an de an volume care să readucă înaintea contemporanilor importanța pe care personalități, evenimente sau instituții au avut-o în trecutul nostru glorios, ca inspirație pentru noile generații, dar și volume care să susțină educația moral-religioasă autentică, atât de necesară astăzi.

Apreciez frumoasa, fructuoasa și necesara colaborare cu Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște și, mai ales, cu doamna Prof. univ. dr. Erich Agnes, managerul acestei prestigioase instituții.

Adresez felicitări organizatorilor și participanților la ediția XXIII-a a Salonului editorial de la Târgoviște și vă invit să deveniți ambasadori ai cărții și ai spiritualității peste tot pe unde veți merge!

Rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor pace, bucurie, sănătate și râvna de a citi mereu cât mai mult!

+NIFON,

Arhiepiscop şi Mitropolit