joi. sept. 19th, 2024

MESAJUL ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON CU PRILEJUL ȘEDINȚEI FESTIVE A CONSILIULUI LOCAL MUNICIPAL TÂRGOVIȘTE

-NAȘTEREA MAICII DOMNULUI, 8 SEPTEMBRIE 2024-

Domnule Primar,

Domnilor și Doamnelor Consilieri Municipali,

Stimați invitați,

Zilele Municipiului Târgoviște, fostă Cetate de Scaun voievodală și reședință mitropolitană, aflată de mai bine de jumătate mileniu sub ocrotirea Maicii Domnului, îmi oferă prilejul de a aprecia în mod deosebit rodnica activitate pe care dumneavoastră, membrii Consiliului Local Municipal Târgoviște, o depuneți în slujba dezvoltării urbei noastre și, în mod special, dăruirea, osteneala și hotărârea Domnului Primar, împreună cu colaboratorii săi, de a dărui, an de an, un chip tot mai frumos istoricei Capitale muntene, demnă de fascinanta moștenire culturală și istoria acestor locuri.

Totodată, cu acest prilej festiv, doresc să vă mulțumesc tuturor pentru bunăvoința de a susține importantele proiecte pe care Arhiepiscopia Târgoviștei le derulează pentru promovarea culturii, a educației și a credinței, în beneficiul locuitorilor orașului nostru.

Unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe ale spațului românesc, Târgoviștea ocupă un loc important în istoria credinței și a culturii neamului nostru, de numele său fiind legată prestigioasa activitate tipografică, ce i-a adus gloria renumelui de a fi cel dintâi centru tipografic muntean și locul tipăririi primului Liturghier ortodox din lume, dar și cetatea în care a funcționat prima instituție de învățământ superior de la noi – Schola graeca et latina, și spațiul în care și-au desfășurat activitatea sfinți binecunoscuți, precum: Sf. Ier. Nifon, Sf. Voievod Neagoe Basarab, Sf. Martir Ianache Văcărescu, Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul sau Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Multele și frumoasele biserici de pe tot cuprinsul Municipiului Târgoviște ne oferă o inestimabilă mărturie despre frumusețea sufletească a înaintașilor noștri și a locuitorilor de astăzi ai acestei citadele a unității naționale românești.

Oriunde ai păși astăzi în Târgoviște recunoști amprenta istoriei glorioase a acestei adevărate Florențe valahe”, ori umbra binefăcătoare a unor celebri voievozi, precum: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Matei Basarab sau Mihai Viteazul, pentru că, aici, vechiul și noul se îmbină armonios și cheamă mereu la celebrarea istoriei, dar și la viețuirea contemporană în pace, credință și libertate.

Invoc asupra tuturor binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu, rugându-L să ne dăruiască tuturor pace, sănătate, prosperitate și bucurie!

La mulți ani, Târgoviște!

La mulți ani, târgovișteni!

+NIFON,

Arhiepiscop şi Mitropolit