joi. dec. 26th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_floriiPetreceți în liniște sărbătoarea Floriilor! Fiți responsabili și nu consumați băuturi alcoolice în exces!

În situația în care decideți să petreceți sărbătoarea Floriilor în aer liber, la iarbă verde, polițiștii vă adresează o serie de recomandări pentru a preveni implicarea în evenimente negative:

Reamintiți-vă obligațiile ce vă revin dacă mergeţi la picnic: nu distrugeţi, modificaţi ori degradaţi panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor de picnic.

Respectaţi orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective.

Deșeurile, țigările, chibriturile sau orice alte obiecte aprinse se aruncă doar în spațiile special amenajate. Lăsaţi locul în care aţi desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat.

Aprindeţi focul doar în locurile special amenajate şi supravegheaţi-l în permanenţă.

Parcaţi autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop.

Păstraţi liniştea şi nu deranjaţi comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori.

Respectaţi normele de convieţuire socială şi ordinea publică.

www.mariusbuga.ro_images_bicicletaRecomandări ale polițiștilor pentru prevenirea furturilor de biciclete

Dotaţi-vă bicicleta cu dispozitive antifurt! Este recomandat să utilizaţi întotdeauna două sisteme antifurt pentru asigurarea bicicletei: unul dintre sistemele de siguranţă trebuie să asigure cadrul, roata din spate şi corpul de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roata şi cadrul bicicletei. Prin acest mod se elimină şi riscul de a vă fi sustrase roţile!

Corpul fix de care va fi asigurată bicicleta trebuie să fie bine fixat în sol şi suficient de înalt pentru a nu fi smuls ori pentru a nu fi ridicată bicicleta deasupra acestuia.

Nu vă lăsaţi niciodată bicicleta neasigurată, nici măcar pentru câteva secunde!

Parcaţi bicicleta doar în locurile special amenajate!

Scările de bloc sau alte anexe sunt locurile în care hoţii acţionează cel mai des. Mulţi posesori de biciclete îşi lasă bicicleta pe timp de noapte sau pentru perioade mai lungi, asigurată de balustradă, în scara blocului. Modul în care se face accesul în scara blocului, atenţia pe care o acordăm persoanelor străine sau suspecte pe care le vedem în bloc sunt alte elemente care conduc la descurajarea infractorilor si protecţia crescută a bicicletei.

Nu lăsaţi în coşul bicicletei bunuri sau bagaje !

Nu cumpăraţi biciclete a căror provenienţă nu poate fi justificată sau al cărui preţ este foart mic. Hoţii vor să vândă imediat bicicleta sustrasă. Refuzați astfel de chilipiruri şi în acest mod veți decsuraja furturile de biciclete.

În cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia, apelând numărul unic de urgenţe 112!

poliCercetați pentru infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au oprit în trafic, pentru control, un autoturism condus de un bărbat din Mătăsaru.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta nu poseda permis de conducere.

Totodată, un bărbat din Târgoviște a fost surprins de polițiștii Biroului Rutier în timp ce conducea un autoturism, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice.

Cei doi sunt cercetați pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier.

poli1Tineri, cercetați pentru furt calificat

Polițiștii din cadrul Secției nr. 10 Poliție Rurală Petrești au documentat activitatea infracțională a unor tineri bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În sarcina acestora s-a reținut că, în ziua de 01 aprilie a.c., ar fi pătruns într-o locuință și ar fi sustras mai multe bunuri.

Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate și restituite părții vătămate.

www.mariusbuga.ro_images_furtlSfaturi pentru prevenirea furturilor din locuințe:

Asiguraţi-vă locuinţa cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente care să fie prevăzute cu încuietori sigure.

Dacă locuiţi la casă sau în apartamente situate la parter, etajul 1 sau la ultimul etaj, este recomandat să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice, solide, ale căror console să fie încastrate în zid, iar spaţiile din bare să fie de dimensiuni mici.

Dispunerea unui vizor şi a unui sistem de iluminat-exterior propriu poate fi benefic pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră.

În cazul în care aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme) procedaţi de îndată la înlocuirea acestora.

Evitaţi să lăsaţi cheile de la intrarea în locuinţă în locuri tradiţionale”(sub ştergătorul de la uşă, într-un ghiveci din apropierea locuinţei ori în cutia poştală).

Manifestaţi prudenţă sporită faţă de persoanele străine care sună la uşă invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă).

Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefonie, deratizare) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de document trebuie să fie vizat periodic, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu cele ale ştampilei de pe fila pe care este lipită.

Evitaţi să expuneţi în mod excesiv, în interiorul locuinţei, bunuri sau obiecte de valoare.

Nu depozitați în casă sume importante de bani!

Instruiţi-vă copiii să evite discuţiile cu persoane necunoscute, îndeosebi cu cei care afirmă că vin din partea dumneavoastră, să refuze orice ofertă a acestora şi să păstreze cu grijă cheia de la locuinţă.

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât acest lucru poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

biciclist2_000000Pentru a preveni implicarea în evenimente negative, polițiștii le recomandă bicicliștilor să respecte cu strictețe regulile de circulație și să-și echipeze corespunzător bicicleta!

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulaţie și să fiți echipați corespunzător.

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu unul de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni!

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic şi acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigurați-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveți prioritate de trecere, fiți siguri că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!

Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu circulați cu bicicleta dacă ați consumat alcool și nu transportați bagaje de dimensiuni mari care ar putea provoca un dezechilibru.

Nu vă agățați de vehiculele aflate în mers și nu vorbiți la telefon în timp ce vă deplasați pe bicicletă!

Purtați cască de protecţie.Vă poate salva viața!

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

accgr1Accident pe raza localității Butimanu

Pe raza localității Butimanu, pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers a avut loc o coliziune între două vehicule.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a două persoane.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

accah2Ucidere din culpă, cercetată de polițiști

Polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Mătăsaru au fost sesizați despre decesul unui bărbat.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta s-ar fi urcat pe o scară să curețe niște arbori, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut, accidentându-se mortal.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluție legală prin unitatea de parchet competentă.

acctren040515-2Acțiuni pentru siguranța cetățenilor

În perioada 7-9 aprilie a.c., poliţiştii din Dâmbovița intensifică acţiunile pentru prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor.

Astfel, zilnic, peste 300 de poliţişti de la ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigare a criminalităţii economice, sprijiniți de poliţiştii de la alte structuri, sunt în stradă, în dispozitive mixte de ordine şi siguranţă publică.

De asemenea, polițiștii au în atenție și lăcașurile de cult sau zonele de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise sărbătorii Floriilor.

Pe drumurile publice, pe traseele de acces către zonele turistice și de agrement, precum şi în zona lăcaşelor de cult religios, poliţiştii de la rutieră acționează pentru depistarea și sancționarea participanților care afectează siguranța traficului prin încălcarea normelor rutiere.

Exemplu:

În prima zi de acțiune, polițiștii au aplicat 263 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 48.595 de lei.

Din totalul acestora, 17 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

Cele mai multe amenzi, 242, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, din care 60 pentru exces de viteză.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 8 permise de conducere, din care 3 pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 de km/h.

Manifestările religioase, în siguranță

Săptămâna viitoare, premergătoare Sărbătorii Pascale, reprezintă una dintre perioadele cele mai apropiate de evenimentele creştineşti, desfăşurate la biserică.

În fiecare seară, de luni până în Vinerea Mare, la biserici și mânăstiri sunt oficiate slujbele speciale, denumite Denii.

Pentru ca siguranța dumneavoastră și a bunurilor pe care le dețineți, poliţiştii vă recomandă:

Parcarea autoturismelor personale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces atât pentru cetăţeni, cât şi pentru autospecialele de intervenţie ale poliţiştilor ori aparţinând altor instituţii, în caz de nevoie!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

Aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră!

Când staţi la rând, nu vă înghesuiţi!

Nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei! Furturile din genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins, verificaţi-vă imediat geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unui furt!

Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi!

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere la poliţiştii aflaţi în zona lăcaşurilor de cult sau sunaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Întotdeauna, veţi beneficia de sprijinul nostru pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor proprietate personală !