25 aprilie 2024
Cum să nu faci accident. Reguli simple

Cum să nu faci accident. Reguli simple

Pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere nedorite, polițiștii atrag atenţia participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație pe drumurile publice

Pentru ca deplasările pe drumurile publice să fie efectuate în condiții de siguranță, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză admis pe sectorul de drum pe care circulă și să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi de trafic. 

Nu uitați să vă asigurați temeinic înainte de a efectua orice manevră și să acordați prioritate de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept. 

Bicicliștilor le recomandăm să folosească echipament de protecție și să verifice, înainte de a pleca la drum, starea tehnică a bicicletei, respectiv funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare.

De asemenea, le reamintim că este necesar să fie vizibili în trafic! Purtați haine de culori aprinse care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar  pe timpul nopţii, dacă nu puteţi evita călătoria, purtaţi vestă reflectorizantă.

Concentraţi-vă permanent asupra traficului, nu ascultaţi muzică, nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta și semnalizați din timp orice schimbare a direcţiei de deplasare.

Totodată, poliţia rutieră le recomandă pietonilor ca traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea să se realizeze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

În același timp, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală le reamintim faptul că  atelajul trebuie să aibă o semnalizare corespunzătoare, iar atunci când vă deplasați pe timpul nopții este necesar să purtați  reflectorizante.

Nu circulaţi în căruțe în picioare sau în stare de ebrietate și nu transportaţi obiecte sau mărfuri care depășesc gabaritul atelajului!

De asemenea, polițiștii le recomandă motocicliștilor să utilizeze o cască de protecţie omologată și să poarte întotdeauna îmbrăcăminte de protecţie și elemente reflectorizante.

Conduceți prudent, respectați limita legală de viteză și nu uitați ca în apropierea unei intersecții să adoptați o manieră preventivă de condus, cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

sursa – Ipj Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial