Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa vă informează:
O săptămână fără accidente mortale !
În perioada 26 mai – 01 iunie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate 15 accidente rutiere, soldate cu vătămarea corporală gravă a 3 persoane şi rănirea uşoară a 16 persoane.
În ceea ce priveşte cauzele generatoare ale accidentelor rutiere, a rezultat că 3 dintre acestea s-au produs pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum, iar alte 4 ca urmare neacordării priorităţii de trecere vehiculelor.
De asemenea, în această perioadă, poliţiştii rutieri au avut o prezenţă stradală activă, acţionând pentru depistarea şi sancţionarea promptă a abaterilor comise de participanţii la trafic.
Astfel, au fost constatate 5 infracţiuni şi aplicate 752 de sancţiuni contravenţionale, din care 359 pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi 206 pentru neportul centurii de siguranţă şi a sistemelor de retenţie omologate.
Peste 140 de pietoni au fost amendaţi pentru traversarea părţii carosabile prin loc nepermis.
Totodată, au fost reţinute 17 permise de conducere.
Dintre acestea, 7 au fost pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, 4 pentru viteză excesivă şi 3 pentru depăşire neregulamentară.
Acţiune a poliţiştilor rutieri pentru prevenirea şi combaterea consumului de alcool şi droguri la volan
În perioada 2-8 iunie a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de colegii de la ordine publică organizează acţiuni pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse ca urmare a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau drogurilor.
Activităţile sunt incluse în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (T.I.S.P.O.L.) şi se desfăşoară pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Totodată,, în cadrul acţiunilor, participanţii la trafic vor fi informaţi cu privire la riscurile pe care le implică consumul de alcool sau droguri.
Poliţia dâmboviţeană atrage atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, îndeosebi, a celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Exemplu:
La data de 02 iunie a.c., poliţiştii rutieri din Titu au depistat pe raza localităţii Braniştea un bărbat, de 47 de ani, în timp ce conducea sub influenţa băuturilor alcoolice.
Fiind testat cu aparatul etilotest, şoferul a prezentat o alcoolemie de peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a fost condus la o unitate spitalicească în vederea recoltării de mostre biologice pentru a i se stabili îmbibaţia alcoolică.
Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice”.
Principalii bănuiţi în cazul unui furt, identificaţi de poliţiştii morenari !
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Moreni au probat activitatea infracţională a doi tineri, de 19 şi 27 de ani, din comuna I.L.Caragiale, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat.
În sarcina acestora, s-a reţinut că în perioada 30 mai-02 iunie a.c., prin spargerea geamului unui imobil, situat pe raza localităţii I.L.Caragiale, au pătruns în interior, de unde au sustras mai multe bunuri.
Se continuă cercetările în vederea probării întregii activităţi infracţionale a celor în cauză, precum şi pentru recuperarea prejudiciului.