lun. dec. 23rd, 2024

inselatevv1ALEGE VIAŢA ! Pentru deplasări în siguranţă, respectaţi regulile de circulaţie!

În această perioadă, efective de poliţie rutieră şi ordine publică vor acţiona în sistem integrat, în special pe principalele artere ce tranzitează judeţul, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi fluidizarea traficului rutier.

Se vor avea în vedere şi sectoarele de drum spre staţiunile montane, unde se anticipează valori ridicate de trafic.

Acţiunile poliţiştilor vor viza depistarea şi sancţionarea participanţilor la trafic care nu respectă regulile de circulaţie, îndeosebi conducătorii auto ce se deplasează pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice sau care încalcă regimul legal de viteză.

Pentru o deplasare în condiţii de siguranţă, poliţia dâmboviţeană vă recomandă:

Având în vedere condiţiile meteo specifice sezonului de iarnă, existente pe multe dintre tronsoanele de drum din ţară, înainte de a pleca, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.

Recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o

temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

De asemenea, se recomandă şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. Pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

De evitat acţionarea bruscă a frânei şi a mecanismelor de direcţie, în condiţiile unui carosabil alunecos, deoarece se poate derapa foarte uşor . Este indicat să se folosească cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei, conducătorii auto nu trebuie să vireze şi să frâneze în acelaşi timp.

În ceea ce îi priveşte pe conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, şofatul pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Drum bun !

www.mariusbuga.ro_images_mpolSĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN SIGURANŢĂ!

Poliţiştii dâmboviţeni au continuat acţiunile pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice, precum şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor comerciale ale cetăţenilor prin verificarea legalităţii activităţilor comerciale desfăşurate cu produse specifice sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în ultimele 48 de ore, poliţiştii au constatat 27 de infracţiuni, 7 fiind fapte de natură judiciară, două dintre acestea au vizat încălcări ale Codului Silvic, 16 ale regimului vizând materiile explozive, iar 6 infracţiuni au fost la regimul rutier.

În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 182 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 41.882 de lei, dintre care 45 au fost pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991 şi 14 sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 118 sancţiuni contravenţionale, 27 de conducători auto fiind amendaţi pentru depăşirea limitelor legale de viteză.

Totodată, au fost reţinute 7 permise de conducere, dintre care două pentru viteză.

Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat bunuri în valoare de 10.186 de lei.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor:

www.mariusbuga.ro_images_colindatori1ATENŢIE PE CINE PRIMIŢI CU PLUGUŞORUL !

În noaptea dintre ani, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate.

Poliţia dâmboviţeană vă recomandă să aveţi grijă cui deschideţi uşa în noaptea dintre ani!

Când primiţi colindători, este bine să nu îi primiţi în casă, acest lucru se poate face şi în uşa casei sau a apartamentului.

Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scări. De aceea, poliţiştii vă recomandă să nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc, oricui. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători la societatea de energie electrică sau gaz pentru a putea intra pe casa scării.

Copiii sunt rugaţi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa părinţilor, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă.

Daca nu vă petreceţi Revelionul acasă, este bine să nu spuneţi prea multor persoane că sunteţi plecat. O altă soluţie ar fi să lăsaţi locuinţa în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenţei dumneavoastră.

Furturile din locuinţe pot fi prevenite prin asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate.

În mediul urban este menţionată în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora,

montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).

În mediul rural, cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.).

Acordaţi atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie!

Dezvoltaţi relaţii de bună vecinătate, pentru supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa dumneavoastră. Semnalaţi persoanele străine depistate în apropierea locuinţelor! Nu păstraţi sume mari de bani în locuinţă!

Feriţi-vă de persoanele care nu prezintă încredere, învăţaţi şi copiii sau persoanele în vârstă pe care le aveţi în grijă să nu deschidă necunoscuţilor.

* * * *

Pentru a evita victimizarea copiilor dumneavoastră atunci când se află la colindat, vă recomandăm:

Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici ori de altă natură).

Comunicaţi cu copiii dumneavoastră, pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi).

Sfătuiţi-i pe copii să colinde în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le primejduiască viaţa sau integritatea fizică.