mie. dec. 25th, 2024

Conform art. 211 din Codul Penal, „furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea, constituie infracţiunea de tâlhărie şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani”.

Având în vedere analiza criminalităţii din punct de vedere al dinamicii, distribuţia teritorială, precum şi impactul asupra populaţiei, infracţiunile de tâlhărie au fost identificate ca domeniu prioritar local pentru anul 2012.

În acest context, poliţiştii şi-au propus realizarea mai multor activităţi care să contribuie la prevenirea acestui gen de infracţiune şi asigurarea unui climat de securitate în comunitate. Referitor la modul de operare folosit de infractori, cele mai multe infracţiuni se comit prin smulgerea diferitelor obiecte purtate de victime, cum ar fi telefoanele mobile, bijuterii sau poşete. Aceste fapte pot fi prevenite dacă am fi mai precauţi, mai atenţi cu ce se întâmplă în jurul nostru atunci când ne deplasăm pe stradă, mai ales la ore cu trafic pietonal redus sau prin zone cu risc criminogen ridicat.

Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie/evitarea victimizării populaţiei, poliţiştii recomandă să:

– evitaţi deplasările, mai ales la ore târzii, pe trasee situate în zone puţin circulate, izolate (câmpuri, parcuri, şantiere, etc); – nu vă afişaţi ostentativ cu bijuterii sau alte obiecte de valoare; – purtaţi cu grijă poşeta pe umăr, bine protejată cu mâna; – când vă deplasaţi la/de la bancă ori alte instituţii şi aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoţiţi de o altă persoană de încredere; – la intrare în imobil, fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol se află persoane dubioase; – nu permiteţi accesul persoanelor străine în locuinţa dumneavoastră; – instruiţi-vă copiii să nu poarte asupra lor sume mari de bani sau telefoane mobile performante, atunci când merg la şcoală; – Dacă totuşi aţi fost victima infracţiunii de tâlhărie, încercaţi să reţineţi cât mai mult din semnalmentele autorului/autorilor şi sunaţi imediat la 112.