2 mai 2024
INTERESANT! Ferestre în timp, la Vulcana Pandele

INTERESANT! Ferestre în timp, la Vulcana Pandele

Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Primăria Vulcana Pandele, Căminul Cultural “IZVOR DE APĂ VIE” din Vulcana Pandele şi Biblioteca comunei Vulcana Pandele organizează vineri, 12 aprilie 2013, începând cu ora 11.00 evenimentul “FERESTRE ÎN TIMP” ediţia a IV-a, ce se va desfăşura în holul Primăriei Vulcana Pandele.

În cadrul acestui eveniment se va vernisa expoziţia de fotografie “Fie în lume cât de bine, nu-i ca acasă la tine” – de la arhitectura tradiţională la arhitectura satului de azi , ce va ilustra prin fotografii o parte a patrimoniului arhitectural al comunei Vulcana Pandele, dar şi a personalităţilor legate de aceasta: gravorul Gabriel Popescu şi poetul N.O. Dallocrin, ambii fiind născuţi pe aceste meleaguri.

Expoziţia îşi propune să reliefeze transformările şi modul de evoluţie a satului care încă mai păstrează o parte din acele construcţii vechi pe care turiştii le pot admira în plimbările lor prin această zonă.

Evenimentul încearcă o reconstituire a memoriei comunei Vulcana Pandele de odinioară, să readucă în atenţia privitorului imagini deosebite despre oameni, locuri si tradiţii, surprinse cu ocazia căutărilor sau cercetărilor etnografice de teren.

Aici, arhitectura populară tradiţională deţine o deosebită valoare estetică şi documentară reprezentând un cumul de experienţe, cunoştinţe şi emoţii.

Această expoziţie este doar o sugestie, o fereastră deschisă spre un orizont, iar comuna Vulcana Pandele merită a fi ţinta unui asemenea demers, de identificare a caracteristicilor esenţiale şi o confirmare a valorii ei .

Pentru publicul interesat de arhitecură, în cadrul acestui eveniment, va avea loc şi lansarea cărţii “Câte ceva din câte erau la Vulcana Pandele în secolul XX” – Schiţă de monografie, partea a II-a , semnată Gheorghe Banu.

Biroul Relaţii Publice al C.N.M. “Curtea Domnească” Târgovişte

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial