mie. oct. 30th, 2024

Serviciul de Probațiune Dâmbovița

Comunicat de presă

În data de 18 octombrie 2023 a avut loc în municipiul Târgoviște întâlnirea de lucru cu tema Modalități de executare a obligațiilor impuse de instanță persoanelor sancționate penal aflate în evidența Serviciului de Probațiune Dâmbovița (obligația de a urma un curs de pregătire școlară ori de formare/calificare profesională; obligația de a urma un program de reintegrare socială; obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității etc).

La această întâlnire de lucru au participat reprezentanții instituțiilor cu care Serviciul de Probațiune Dâmbovița colaborează în vederea executării obligațiilor stabilite de instanță în sarcina persoanelor supravegheate. Dintre instituțiile participante, prin reprezentanții lor, amintim: Arhiepiscopia Târgoviștei, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgoviște, Direcția de Salubritate Târgoviște, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Infracționalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmboviţa, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Centrul Judeţean de Resurse și de Asistență Educațională Dâmboviţa, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţași Asociația de Sprijin a Șomerilor Dâmbovița.

Întâlnirea de lucru a avut ca scop dezvoltarea unei bune colaborări între serviciul de probațiune și instituțiile din comunitate în ceea ce privește executarea obligațiilor impuse de instanță persoanelor sancționate penal, în vederea îmbunătățirii calității procesului de reintegrare socială a persoanelor condamnate menținute în libertate.

Au fost discutate strategii și modalități concrete de implementare a obligațiilor persoanelor sancționate, obligații pentru care este esențială cooperarea între serviciul de probațiune și celelalte instituții implicate în acest proces. 

Prin activitatea sa, sistemul de probațiune, ca serviciu public, contribuie la înfăptuirea actului de justiție. Activitatea sistemului de probațiune se desfășoară în interesul comunității, în scopul reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și al creșterii gradului de siguranță în comunitate.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Dâmbovița se află 1.416 persoane supravegheate, din care 1.171 au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, 904 persoane au obligația de a urma un program de reintegrare socială și 128 au obligația de a urma un curs de pregătire școlară sau de calificare profesională. 

Cristina VASILE

PR Serviciul de Probațiune Dâmbovița