„2017 a fost anul cu cele mai multe modificări legislative în domeniul muncii, modificări binevenite. Este vorba de anul în care Inspectoratul are un nou regulament de funcţionare aprobat prin hotărâre de guvern. Astfel, la nivelul ITM Dâmboviţa, funcţionează un nou compartiment intitulat Control muncă nedeclarată, format din patru inspectori de muncă.
Aceştia vor fi pe teren 24 h din 24 h încercând să acopere tot judeţul, iar activitatea se va desfăşura cu ajutorul unor tablete prin care se va accesa Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor (REVISAL) în timp real şi locaţia angajatorului. De asemenea, Legea 53/2003 Codul Muncii s-a modificat în anul 2017 printr-o ordonanţă, respectiv OG 53/2017, iar aici foarte important este că dacă, până acum, în România, vorbeam despre muncă la negru sau muncă fără forme legale, acum vorbim, ca în toată Europa, de muncă nedeclarată, adică activitatea prestată de un lucrător pentru care, într-un fel sau altul, nu se plătesc taxele aferente.
Aici trebuie precizate cele patru cazuri de muncă nedeclarată: – primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă în ziua anterioară începerii activităţii; – primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în REVISAL cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; – primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; – primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial”, a declarat directorul executiv al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.