Comunicat de presă – activitate mai 2021
Luna mai a fost una încărcată pentru inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Aceștia au desfășurat controale prevăzute în Programul Cadru de acțiuni pentru anul în curs, dar au realizat și acțiuni de verificare a evenimentelor anunțate de angajatori sau a neregulilor semnalate de angajații din județ. De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu angajatorii dâmbovițeni, acestora li s-au reamintit obligațiile pe care le au în relație cu salariații, pentru asigurarea unor condiții de muncă decente și promovarea unui mediu de lucru sigur.
Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniile relaţii de muncă și securitate și sănătate in muncă, au fost verificați 180 de angajatori, aplicându-se 140 de avertismente și amenzi în valoare 73.800 lei.
Cele mai multe deficiențe, în domeniul relațiilor de muncă, au fost constatate în domenii precum: construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț.
În privința controalelor efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost descoperite neconformități ca neefectuarea evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii, în condițiile ordinului 874/2020, necomunicarea evenimentelor de muncă, lipsa registrului unic de control și instruirea în afara programului de lucru.
Totodată, în urma controalelor ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate 3 persoane lucrând fără forme legale de angajare, la o societate din domeniul construcțiilor. Munca nedeclarată a fost sancționată cu amenzi de peste 60 de mii de lei.
O activitate prioritară în cadrul instituției a fost, și pe parcursul lunii trecute, soluționarea petițiilor și a reclamațiilor, adresate de salariații firmelor din județul Dâmbovița, care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna mai 2021, ITM Dâmbovița a înregistrat 35 de petiţii și reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă sau refuzul eliberării documentelor care să ateste statutul de salariat. Alte peste 100 de persoane s-au adresat direct instituției, primind indicații verbale pentru soluționarea problemelor semnalate. O mare parte a personaleor care au venit la sediul ITM Dâmbovița au solicitat verificarea încheierii și înregistrării contractului de muncă, în condițiile negociate, dar și acte doveditoare ale vechimii în muncă.
În această perioadă, se desfășoară acțiuni din programul cadru al Inspecției Muncii, cum ar fi controale la firme care desfășoară activități în domeniul construcțiilor, în industria extractivă de suprafață, dar și la firmele care efectuează transporturi rutiere și la beneficiarii serviciilor de transporturi rutiere de mărfuri.