27 aprilie 2024
Inspectorii de muncă, în conferință despre ”Securitatea și sănătatea în muncă, în era digitală”

Inspectorii de muncă, în conferință despre ”Securitatea și sănătatea în muncă, în era digitală”

Comunicat de presă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat, astăzi, 5 octombrie 2023, conferința „Securitatea și sănătatea în muncă, în era digitală” prilejuită de „Săptămâna Europeană de Securitate și Sănătate în Muncă”. Conferința s-a desfășurat, pe platforma „Conferinte.ro” și s-a bucurat de participarea a aproximativ 100 de angajatori și reprezentanți ai serviciilor externe de prevenire și protecție din județul Dâmbovița. Acestora li s-au adăugat reprezentanți ai instituțiilor partenere, Inspecția Muncii, Universitatea Valahia din Târgoviște, ITM  Brăila, ITM București, ITM Călărași, ITM Constanța, ITM Giurgiu, ITM Ialomița, ITM Ilfov, ITM Prahova, ITM Teleorman și Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă – Punctul Focal România.

Moderator al evenimentului, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița, Marius Lixandru, a abordat aspecte privind beneficiile utilizării noilor tehnologii, pentru locuri de muncă mai sigure.

Este clar că vremurile se schimbă, că tehnologia avansează în ritm alert, iar noi, fie că suntem reprezentanți ai autorităților, antreprenori sau angajați trebuie să ținem pasul cu ele. Știu că, pentru mulți, noile tehnologii reprezintă o bătaie de cap, inclusiv pentru angajații speriați, poate, că-și vor pierde locurile de muncă, în favoarea unor mașinării, dar realitatea este că acestea vor schimba in bine activitățile, vor contribui la un mediu de muncă mai sigur, vor ușura sarcinile angajaților și vor determina scăderea incidenței bolilor profesionale. Este așadar un domeniu care merită analizat cu atenție, fără păreri preconcepute, și tocmai asta vă invit să facem astăzi, în cadrul întâlnirii noastre, cu precizarea că atât noi, cei de aici de la ITM Dâmbovița, cât și colegii din țară, vă stăm la dispoziție cu orice lămuriri, în cazul în care aveți neclarități.”

Amalia Bosnea, inspector șef adjunct SSM, în cadrul ITM Dâmbovița, a vorbit despre domeniile prioritare în ceea ce privește campania „Securitatea și sănătatea în muncă, în era digitală”.

„În cadrul întâlnirii noastre de astăzi, inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor participante, dar și specialiști în domeniul SSM vor prezenta lucrări care să atingă toate cele 5 domenii prioritare – munca pe platforme digitale, robotica avansată și inteligența artificială, munca la distanță, sisteme digitale inteligente, gestionarea lucrătorilor cu ajutorul inteligenței artificiale. Am convingerea că informațiile prezentate vor avea ca efect deschiderea unor noi orizonturi, abordarea dintr-o perspectivă nouă, poate futuristă, a aspectelor securității și sănătății la locul de muncă, scopul fiind asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase, pentru toate categoriile de lucrători.” 

George Stoica, inspector de muncă în cadrul compartimentului SSM al ITM Dâmbovița, a prezentat o lucrare bazată pe un studiu de caz realizat la unul dintre marii angajatori dâmbovițeni, prima fabrica din Romania care funcționeaza dupa principiile Industry 4.0 si una dintre cele mai moderne facilitati de productie din Europa. 

Societatea este un model pentru standardele ridicate în ceea ce privește Sănătatea și Securitatea în Muncă. Cu peste 200 de roboți care lucrează împreună cu angajații, fabrica a reușit să îmbunătățească productivitatea cu 30%. Mai mult de 70% din operațiunile de producție sunt acum automatizate, făcând procesul de producție mai eficient și eliminând riscurile asociate muncii manuale. Fabrica de mașini de spălat ne arată că digitalizarea și automatizarea pot contribui la creșterea eficienței și a siguranței în locul de muncă. Este un exemplu clar că digitalizarea este un pas înainte pe care toți trebuie să îl facem.”

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial