4 mai 2024
În siguranţă la volan, Stop accidentelor! 

În siguranţă la volan, Stop accidentelor! 

În siguranţă la volan, Stop accidentelor! 

Parteneriat pentru siguranța în trafic

Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul Rutier și Centrul de Evaluare și Prevenire Antidrog Dâmbovița, a derulat în perioada 5 iulie – 26 iulie 2023 programul de reintegrare socială „În siguranţă la volan, Stop accidentelor!”.

Acest program de reintegrare este destinat persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, față de care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei, cu obligația de a urma un program de reintegrare socială.

Programul a fost derulat la sediul Serviciului de Probaţiune Dâmboviţa, în municipiul Târgoviște, fiind aplicat unui număr de 10 persoane sancționate, în cadrul a patru sesiuni săptămânale. Activităţile au vizat sprijinirea participanților pentru a obţine informaţii de natură juridică şi comportamentală, dezvoltarea unor atitudini favorabile respectării legislaţiei rutiere, analizarea şi înţelegerea mecanismelor comportamentului propriu, conştientizarea factorilor care îi predispun la comiterea de infracţiuni şi dezvoltarea capacităţii de a exercita autocontrol astfel încât riscul de recidivă să fie redus.

Reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa au prezentat date statistice despre situația accidentelor rutiere la nivel județean și la nivel național, cauze, infracțiuni rutiere și contravenții, constatări în trafic etc. Programul a avut un caracter interactiv, beneficiarii au adresat întrebări și au primit informații despre situația lor juridică, au prezentat propria infracțiune și au analizat-o din perspectiva cauzelor și consecințelor, punându-se accent și pe perspectiva victimei. 

Consilierii de probațiune au pus la dispoziția participanților materiale foto-video de impact, în care au fost prezentate accidente rutiere, produse ca urmare a nerespectării legislației, situații de comportament neadecvat la volan, campanii de responsabilizare, spoturi publicitare etc. Au fost completate fișe de lucru, s-au prezentat studii de caz și confesiuni ale persoanelor sancționate penal pentru infracțiuni rutiere.

O activitate de succes a fost cea în care persoanele sancționate au avut ocazia să experimenteze diferite senzaţii ce apar în urma consumului de alcool sau a diferitelor tipuri de drog, prin utilizarea unor ochelari care simulează efectele vizuale. Totodată, aceștia au efectuat exerciții pentru conștientizarea efectelor consumului de alcool/droguri, cu participarea reprezentanților Centrului de Evaluare și Prevenire Antidrog Dâmbovița care au prezentat informații referitoare la efectele consumului de alcool/substanțe psihoactive la volan, din perspectiva psihologică și fiziologică. 

Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, împreună cu Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa și Centrul de Evaluare și Prevenire Antidrog Dâmbovița, își propun să organizeze periodic acest program de grup, având ca scop comun creșterea gradului de siguranţă în comunitate și scăderea riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial