1 februarie 2023
„ICHTHYS” – Expoziţia de pictură a artistei Floarea Țuțuianu, la Muzeul de Artă din Târgovişte (P)

„ICHTHYS” – Expoziţia de pictură a artistei Floarea Țuțuianu, la Muzeul de Artă din Târgovişte (P)

COMUNICAT DE PRESĂ

ICHTHYS” – Expoziţia de pictură a artistei Floarea Țuțuianu

Începând de astăzi, 1 aprilie 2022, Muzeul de Artă din Târgovişte găzduiește expoziția de pictură „ICHTHYS” a artistei și scriitoarei Floarea Țuțuianu, eveniment organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Floarea Țuțuianu, artist plastic și poetă, revine și în acest an la Târgoviște cu o expoziție de pictură denumită „ICHTHYS”. Așa cum nota într-un articol curatorul și criticul de artă Maria Magdalena Crișan (1946 – 2010) despre prezența motivului peștelui, expresia propusă de lucrările Floarei Țuțuianu, expuse în această perioadă la Târgoviște, reprezintă însăși interpretarea chinezească a simbolului peștelui, a șansei, a longevității și a reînvierii. Însă această expresie nu este singura la care se oprește artista. Șirul continuu de pești aurii, alunecând de la o stare la alta, se evidențiază prin finețea și grația desenului artistei; aceștia nu impun prin efecte decorative sau prin vibrații cromatice. Gama de culori este restrânsă, predomină interpretarea grafică, iar stilizarea sugerează trecerea de la o stare la alta, de la palpabil la sugestie, de la materialitate la imaterial.

În cele aproximativ cincisprezece lucrări, motivul este disecat și analizat, alternând expresivitatea plastică cu semnificațiile simbolice ce vin, mai ales, din lumea creștină. Fondul auriu, desenul care evoluează spre un tip de scriitură, asociată în unele lucrări cu secvențe din texte biblice, toate ne spun că sursa cea mai puternică de inspirație vine din această zonă. Există în ceea ce prezintă Floarea Țuțuianu o discreție a concluziilor. Chiar dacă sugestiile sunt evidente, ea se ferește să pună accente puternice.”(Maria Magdalena Crișan, București, 8 octombrie 2006)

Expoziția este deschisă publicului în perioada 1 aprilie – 15 mai 2022, de marți până duminică, între orele 9 – 1, la parterul Muzeului de Artă din Calea Domnească nr. 185.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial