Persoane cercetate de poliţişti după ce au sustras bunuri din magazine
Poliţiştii din Târgovişte şi Moreni au fost sesizaţi de administratorii unor societăţi comerciale cu privire la faptul că persoane necunoscute au sustras bunuri din magazine.
În urma verificărilor efectuate, au fost identificate două persoane de 16 și 37 de ani, care, în timp ce se aflau în incinta magazinelor, au sustras electronice și băuturi alcoolice, trecând pe lângă casele de marcat fără să le achite.
Bunurile sustrase au fost recuperate şi predate societăţilor prejudiciate.
Pe numele celor în cauză, poliţiştii au întocmit dosare penale pentru comiterea infracţiunii de „furt”.
Recomandări pentru prevenirea şi combaterea furturilor din societăţile comerciale:
Orice neatenţie în ceea ce priveşte depozitarea, manipularea sau paza produselor expuse spre comercializare va fi speculată de răufăcători.
Instruiţi-vă periodic angajaţii, recomandaţi-le să acorde atenţie sporită persoanelor suspecte – potenţiali infractori. În general, aceştia au un comportament specific, privesc mai degrabă în jurul spaţiului comercial şi la persoanele din magazin şi mai puţin la anumite produse.
Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranţă cu vigilenţa angajaţilor.
Eficacitatea camerelor de supraveghere cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi amplasate pentru vizualizarea „unghiurilor moarte” din spaţiul comercial, precum şi de un persoanal bine instruit.
Este recomandat să vă dotaţi magazinul cu un sistem de alarmă şi să apelaţi la serviciile unei societăţi specializate de pază şi intervenţie rapidă.
Amplasaţi, în special în locurile cu risc ridicat, plăcuţe cu mesaje de avertizare prin care se informează publicul cu privire la existenţa unui sistem de monitorizare şi supraveghere.
Prezentaţi produsele în vitrine sau tejghele din sticlă, bine fixate, astfel încât să nu poată fi deplasate sau dislocate.
Protejaţi bunurile de mare valoare, oferite spre comercializare, cu senzori racordaţi la sistemul de alarmă.
În cazul în care sunteţi victima sau martorul unei astfel de infracţiuni, anunţaţi de îndată POLIŢIA, apelând gratuit 112 !
Acțiune a polițiștilor de la Serviciul de Ordine Publică pentru depistarea ilegalităților din domeniul silvic
Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au efectuat un control la un agent economic din Crevedia, pentru verificarea legalității operațiunilor cu material lemnos.
În urma neregulilor descoperite, polițiștii au aplicat 2 sancțiuni contravenționale conform Legii 171/2010 și au confiscat 9.000 de lei reprezentând contravaloarea a 29,80 mᶟ de material lemnos pentru care nu existau documente justificative de proveniență.
Acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere
Poliţiştii rutieri din Dâmbovița, sprijiniți de efective de ordine publică, au acționat pe raza județului pentru identificarea participanților la trafic care nu respectă regulile de circulație, precum și pentru prevenirea accidentelor de circulație.
În cadrul activităților, poliţiştii au constatat 19 infracțiuni și au aplicat 182 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 43.252 de lei.
Din totalul sancțiunilor, 17 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 27 pentru neportul centurii de siguranţă și 8 pentru opriri sau staționări neregulamentare, restul fiind pentru încălcarea altor norme rutiere.
Atenția polițiștilor s-a îndreptat și către abaterile celorlalte categorii de participanți la trafic, fiind amendați 32 de căruțași, bicicliști și pietoni.
De asemenea, au fost reținute 15 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.
Recomandări adresate copiilor astfel încât vacanța de iarnă să fie lipsită de evenimente negative
Având în vedere că se apropie vacanța de iarnă, pentru prevenirea implicării copiilor în evenimente neplăcute, polițiștii le recomandă:
Indiferent de locul unde decideţi să petreceţi vacanţa (acasă, la bunici, la munte, în tabere şcolare), pentru a nu deveni victima unei infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă întrucât un comportament neadecvat sau agresiv sporeşte riscul producerii unor evenimente negative:
În cazul în care vă petreceţi vacanţa la munte, nu plecaţi singuri în drumeţii!
Evitaţi plecările pe timpul nopţii. Nu vă îndepărtaţi de grup !
Nu vă lasaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp.
Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii sau persoanele aflate în stare de ebrietate, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.
Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de devertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.
Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege.
Nu oferiţi mobilul unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.
Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră.
Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru.
Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet.
Atunci când mergeţi cu colindul din casă în casă, respectați regulile de circulație și nu staţionaţi pe partea carosabilă.
Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal “zebră”, prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni “, iar în locurile unde sunt instalate semafoare pentru pietoni, numai la culoare verde a acestora.
Nu vă jucaţi pe stradă ! Puteţi deveni cu uşurinţă victima unui accident de circulaţie.
Asiguraţi-vă temeinic înainte de a vă angaja în traversarea străzii.
Traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi, perpendicular pe axul drumului.
În cazul drumurilor din afara localităţilor sau a celor care nu sunt prevăzute cu trotuare sau poteci laterale, circulaţi numai pe partea stângă şi cât mai aproape de marginea drumului.
Consumul de alcool, incompatibil cu activitatea de şofat
Poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Găești au depistat un tânăr de 27 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității, deși consumaseră alcool.
În urma testării cu aparatul etilotest, conducătorul auto a prezentat o alcoolemie de 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibaţiei alcoolice.
Pe numele acestuia, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul rutier.
Acțiune a polițiștilor din Dragomirești
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Dragomirești au acţionat pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și reducerea riscului rutier.
În cadrul acţiunii, au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 pentru nerespectarea regulilor de circulație, două pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, una la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și una la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.
De asemenea, polițiștii au confiscat 2.800 de țigarete și 1 m³ de material lemnos, a căror proveniență nu a putut fi justificată.