„Concret, administraţia niciodată nu a fost de acord să calculeze un salariu tarifar pe oră, aşa cum au cerut angajaţii. De fiecare dată au venit cu o chestiune alambicată: dăm, aliniem, asigurăm o bonificaţie. De fiecare dată administraţia se fereşte să acorde un salariu brut care să asigure cererea de salariu în lei pe oră. Ori oamenii asta vor să cunoască şi să aibă: au muncit, de exemplu, 170 de ore şi vor să ştie ce bani câştigă.
Asta pentru că acum sunt păcăliţi şi, din calculele noastre, au dreptate. Chiar şi diferenţa luată prin introducerea Ordonanţei 79, în loc să le facă salariile brute indexate cu 20%, le dă salariul minim 1900 plus o bonificaţie pe care dânşii în continuare vor să o păstreze. Şi vor aceasta pentru că este calculată în funcţie de interesul administrativ şi nu cum ar fi corect.
Pe toate acestea, dacă s-ar aşeza la masă cu reprezentanţii oamenilor şi ar fi de acord cu valoarea salariului brut al muncitorului necalificat şi calificat, nu ar fi niciun fel de problemă. Însă preferă chestia aceasta: ia pe fiecare muncitor în parte, spune că sindicatul nu este de acord. Oamenii însă au spus că nu se întorc în uzină până nu au o certitudine că s-a semnat ceva cu sindicatul.
Concret răspunsul la comunicatul Cromsteel este: dacă nu vor majora salariile nete cu 500 de lei, transformate în formă brută pentru muncitorul calificat să fie undeva la 2900 lei, nu se va intra în fabrică.
Asta înseamnă creşterea netă de salarii cu 500 de lei. Ce-i drept, mare parte ne-am înţeles pentru că erau lucruri mai fără însemnătate care au rămas cum au fost în anul trecut sau s-a mai pus un 1% în alte cazuri de prime. În rest, solicitările principale, salariile, au rămas nerezolvate. Şi asta trebuie rezolvat prin negociere adevărată”, a spuneliderul sindicatului, Nicolae Dragodănescu.