lun. dec. 23rd, 2024

Webp.net-resizeimageFostul sef al Departamentului de Informaţii si Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, Gelu Oltean, trimis în judecată pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat, anunţă că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Într-un comunicat transmis News.ro, el califică dosarul său drept ”o mascaradă” şi ironizează modul în care s-a desfăşurat percheziţia, afirmând că procurorii au sărit gardul cu scara deşi poarta era larg deschisă. Oltean vorbeşte şi despre Ayahuasca – calificată de anchetatori drept un drog de mare risc – şi despre modul în care i s-a schimbat viaţa, afirmând că este o ”renaştere”, pe care o datorează Vanessei Youness – implicată şi ea în acelaşi dosar – pe care o descrie ca fiind ”un om şi un doctor” căruia îi datorează viaţa.

”Să auzim de bine şi să lăsăm Justiţia să îşi facă treaba corect şi demn. Iar acest caz nu se va opri până la CEDO.  E doar începutul. Urmărim continuarea împreună”, afirmă Gelu Oltean, a cărui eliberare a fost decisă de instanţă în 16 martie, după trei luni de arest, fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
În comunicatul transmis News.ro, el se referă la dosarul său ca la o ”mascaradă”, transmiţându-le celor care au iniţiat-o că ”au greşit destinatarul”.
 ”Cu multă compasiune, le transmit celor ce au iniţiat această mascaradă, că au greşit destinatarul. Nimeni nu este mai presus de lege, domnilor procurori, care aţi descins la Clinică sărind gardul cu scara, în timp ce poarta, era larg deschisă! Mai preocupaţi eraţi să va filmaţi şi să vă postaţi pe Facebook decât orice altceva!
 Aşa cum nu v-a interesat nici proiectul de cercetare medicală, care v-a fost înmânat, unic la nivel mondial, ce avea să pună România pe harta lumii în cercetarea medicală, nici documentele de zeci de pagini, atent şi just întocmite, pentru doctor Vanessa Youness şi Clinica sa, de către domnul, fost ministru al justiţiei, Valeriu Stoica şi echipa sa. Aţi refuzat şi să le citiţi, poate tot din prea multă preocupare de a vă poza, filma şi vorbi la telefon cu cei ce v-au trimis.  Noi vă iertăm. Întrebarea e cum vă veţi ierta voi, pe voi înşivă?  Poate, Ayahuasca o să vă ajute şi pe voi într-o bună zi, aşa cum ajută pe oricine are curaj să o bea şi apoi să şi cureţe. Căci mai sunt şi cei care o beau şi rămân cu mizeria în ei, pentru că nu au suficientă putere de a scăpa de ea”, este mesajul său.
El sugerează că Ayahuasca i-a schimbat viaţa, afirmând că a devenit bun, a învăţat adevărul, a devenit fericit, că era bolnav şi s-a vindecat, că era ateu şi a devenit credincios, că dintr-o persoană care fuma 5 pachete de ţigări pe zi a devenit nefumător, că nu mai mănâncă ”animale chinuite şi omorâte” şi a devenit vegetarian, că avea  hipertensiune (22/16), cu tratament cu tot, iar azi nu mai are această boală, că a renunţat la consumul de alcool deşi bea zilnic, ”fără limită”.
”Fugeam de viaţa mea, iar azi o îmbrăţişez şi o iubesc”, spune Gelu Oltean.
Fostul şef al DIPI relatează şi că s-a împăcat cu fratele său, după 12 ani în care nu şi-au vorbit.
 ”Iar, dacă pentru toate aceste vindecări a trebuit să stau în arest preventiv abuziv, 3 luni şi 3 zile, atunci a meritat!  Datorez renaşterea mea unui om, cum niciodată în viaţa mea, nu am întâlnit. Vanessa Youness. Un om şi un doctor, care nu îmi este nici “amantă”, nici “concubină” şi nici “iubită”. Suflet căruia, îi voi rămâne etern recunoscător, cu respect şi lumină, datorându-i viaţa mea, întru totul.  Nu doar că m-a salvat de la moarte, ci şi m-a ajutat să renasc!”, afirmă Gelu Oltean în comunicat.

DIICOT a anunţat în 5 martie trimiterea în judecată a lui Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri, desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept, trafic de droguri de mare risc fără drept, introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, trafic de produse sau substanţe toxice, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

”Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpaţii Y.A.V., L.T.I.M. şi O.G.M au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex.Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă de mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale”, arată DIICOT.

Sursa citată precizează că, după constituirea grupului infracţional, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea acestuia prin contribuţii de natură materială, intelectuală sau morală, în vederea asigurării desfăşurării activităţilor ilicite, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activităţi bine definită pentru fiecare din membrii grupării.

”Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetăţeanul străin L.T.I.M. (cetăţean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locaţie ce urma să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca. Ayahuasca este o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăseşte în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000”, a mai precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, pentru participarea la evenimentul din România, participanţii trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur.

Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepţia clinicii. Înscrierea participanţilor se efectua prin completarea mai multor date personale pe un site, ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de către un alt participant, la un eveniment anterior.

”Activitatea urma să se desfăşoare în judeţul Dâmboviţa, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13.12.2019, coordonată de şamanul L.T.I.M., în care participanţii au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenţia organelor judiciare cu ocazia percheziţiei domiciliare. Inculpata Y.A.V. a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând faptul că ceaiul de ayahuasca, pe lângă DMT, are în conţinutul său şi Arsen, Aluminiu şi Mercur peste limita maximă admisă pentru preparatul pe care l-a administrat participanţilor la ceremonii şi şi-a asumat administrarea către fiecare participant a unei cantităţi de aproximativ 30 ml pe sesiune, considerând, fără nici un temei ştiinţific, că administrarea acestei cantităţi, o dată pe lună sau la intervale de 3 luni, 6 luni sau 1 an, nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor”, mai arată procurorii.

Potrivit acestora, activitatea desfăşurată de Vanessa Youness ”a fost susţinută în acelaşi mod de inculpatul Gelu Oltean cu care se află într-o relaţie consimţită de mai mulţi ani, trăind şi gospodărindu-se în comun în acelaşi imobil, context în care cei doi au deţinut şi au desfăşurat operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept şi au pus la dispoziţia consumatorilor de droguri un loc amenajat special pentru consumul ilicit de droguri aflat în folosinţa organizatorului, i-au informat direct ori indirect despre existenta acestui loc şi despre facilitatea oferită de a consuma acolo droguri, facilitând consumul de droguri participanţilor, care au fost racolaţi în acest scop şi care au plătit taxe de participare la eveniment sub forma deghizată a unor donaţii”.

”Inculpatul O.G.M. a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conţinutul său Arsen, Aluminiu şi Mercur, peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar şi-a asumat împreună cu inculpaţii Y.A.V. şi L.T.I.M. administrarea respectivelor substanţe participanţilor la ceremoniile organizate de către clinica respectivă”, mai arată procurorii.

DIICOT menţionează că în anul 2019 au fost organizate un număr de 20 ceremonii, la care s-a oferit ceai de ayahuasca cu conţinut de DMT participanţilor. Gelu Oltean ”şi-a arogat rolul de a protector al grupului şi atributul de a controla imaginea publică prin aparenţa de legalitate a ceremoniilor, la care, în realitate, se consuma un preparat din Ayahuasca, ce conţine DMT – drog de mare risc”.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Dâmboviţa.

Anchetatorii s-au sesizat din oficiu, în decembrie 2019, în dosarul în care este implicat Oltean,  la data de 14.12.2019, fiind făcută o percheziţie domiciliară pe raza localitatăţii Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar cu ocazia pătrunderii în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii unde se aflau un număr de 42 de persoane printre care şi Gelu Oltean, Thomas Lishman şi Vanessa Youness, care au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi. Cei trei au fost puşi în libertate în 16 martie, fiind plasaţi sub control judiciar.

sursa – news.ro