„Acum controalele sunt foarte rare. Gândiţi-vă că în judeţul Dâmboviţa, pe persoane juridice, mai avem 55 de inspectori, iar pe persoane fizice – 15. Aceasta este toată «armata» noastră cu care lucrăm, iar foarte mulţi din aceste echipe de Inspecţie Fiscală, sunt solicitaţi în activităţile din alte judeţe şi mă refer la Giurgiu, Prahova, Ialomiţa. Dacă mă uit pe situaţia pe care o avem, vă pot spune că intervenim mai mult în alte judeţe, decât în Dâmboviţa.
Suntem solicitaţi tot mai mult la inspecţiile fiscale care se fac în judeţele limitrofe. Vă spun că o să mai avem inspecţii fiscale în judeţul Dâmboviţa. Or să ne roage ei să venim în control, că nu ştiu ce se întâmplă cu noi de nu mai venim. S-au schimbat criteriile, acum mergem pe analiză de risc.
Nu mai este cum era înainte, că au trecut trei ani şi trebuie să mergem în control. Nu. Pot să treacă şi zece ani. Dacă din analiza mea de risc, unde am toţi indicatorii şi toate criteriile agentului economic, rezultă că nu există nici un risc nu mai intră în inspecţie fiscală.
Pentru ce să consum energia unor inspectori, timp de şapte zile, să stea într-o verificare şi să vină cu 5000- 7000-10.000 de lei, când se pot duce la alte unităţi, care prezintă o analiză de risc ridicat, de unde să vină cu 5-7-10 milioane de lei la bugetul de stat?
Bine, în prima fază, banii vin doar pe hârtie, dar ulterior se încasează”,spune şeful fiscului dâmboviţean, ec. Emilian Rusu.