Schimbă viitorul copiilor din centre de plasament!
Programul educațional Ajungem MARI a dat startul înscrierilor pentru modulul de primăvară de voluntariat în centre de plasament. 2.000 de copii și tineri instituționalizați așteaptă 1.000 de noi prieteni voluntari care să dedice 3 ore pe săptămână și să le ofere cunoștințe și îndrumare.
„După perioada sărbătorilor în care copiii au primit multe vizite și cadouri, în centrele de plasament se face liniște, în timp ce nevoile majore ale copiilor au rămas: de susținere pe termen lung, de îndrumare, de încurajare, de motivare pentru a-și termina studiile și a-și construi un viitor mai bun. Prin program vrem să le fim copiilor alături tot anul, dar e nevoie de implicarea comunității pentru ca acești copii minunați care sunt ai noștri, ai tuturor, să devină adulți responsabili și independenți.”– Iarina Taban, director executiv și fondator Ajungem MARI.
Până pe 21 ianuarie Ajungem MARI caută voluntari serioși și implicați, de la 16 ani în sus, care să meargă săptămânal timp de 6 luni în centrele de plasament pentru a susține ședințe interactive de pregătire școlară (matematică, engleză, romană, informatică, cunoștințe generale etc.), ateliere creative (muzică, dans, arte plastice, teatru, fotografie etc.) sau ateliere de cultură generală, educație pentru sănătate, educație financiară sau educație civică. Nu e nevoie de experientă în lucrul cu copiii – voluntarii vor participa la training-uri și vor fi consiliați pe parcurs.
Pe langă cunoștințe, voluntarii le oferă copiilor încurajare, experiențe frumoase, oportunităti, îi ajută să își descopere pasiunile, să își dezvolte abilitătile și le transmit valori pentru o viată sănătoasă. Programul se derulează de 3 ani și jumătate, iar până acum s-au implicat 4.500 de voluntari. Copiii sunt sprijiniți pe termen lung și pentru a asigură continuitatea sunt necesare noi recrutări la fiecare 6 luni.
Voluntarii spun că primesc de la copiii din centre mai mult decât oferă și roagă cât mai mulți oameni să îi sprijine pe termen lung:
„Avem nevoie de întăriri! Eu sunt voluntar la ei de un an și jumătate și merg la un centru de plasament unde citesc povești, mă joc, desenez, invăt cu copiii. Ocazional ieșim cu ei în oraș și sunt foarte încântați să vadă cum functionează lumea din afară centrului. În alte centre sunt adolescenți care au nevoie de ajutor să se pregătească pentru examene sau de îndrumare să inteleagă ce ar putea lucra când vor ieși din sistem. Progresul e încet, dar când îl observi ești mândru că ai lucrat cu un copil și acum a reținut litera V, recunoaște Arcul de Triumf sau are mai multă încredere în forțele lui pentru că l-ai susținut tu” – Cătălina, voluntar în București.
Modulul de voluntariat durează 6 luni și începe în aprilie. Pană atunci au loc înscrierile, training-urile despre nevoile copiilor și metode de lucru cu ei și repartizarea voluntarilor la centre în funcție de program și disponibilitate. Înscrierea se face printr-un formular online https://goo.gl/jAgKxspână pe 21 ianuarie. Pe site-ul www.ajungemmari.ro, secțiunea Devino voluntar http://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/ puteți găsi mai multe detalii și pașii de înscriere.
Ajungem MARI caută 1.000 de voluntari în București și 25 de județele: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Gorj, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea.
____________________________
Programul educațional Ajungem Mari – Asociația Lindenfeld
Asociația Lindenfeld este o organizație non-guvernamentală ce are că obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societătii.
Ajungem MARI este principalul program al Asociației Lindenfeld și susține educația a peste 2000 de copii din centre de plasament și medii defavorizate din București și 25 de județe prin mai multe proiecte, cel mai important fiind cel de recuperare scolară într-un mod interactiv alături de peste 1000 de voluntari. Alte proiecte includ ateliere creative, workshop-uri, cursuri vocaționale, ieșiri recreative și educative, excursii, tabere, educație financiară, consiliere vocatională și vizite de orientare profesională, toate cu rolul de a le da copiilor încredere în ei și a le forma abilităti pentru a deveni adulți responsabili și independenți.
Persoană de contact:
Iarina Taban
Director executiv & fondator Ajungem Mari
0753192263/ iarina@ajungemmari.ro
https://www.facebook.com/ajungemmari