27 noiembrie 2021
Festivalul Babel a început cu Laboratoarele Babel-Imago. În această seară, nu rataţi parada!

Festivalul Babel a început cu Laboratoarele Babel-Imago. În această seară, nu rataţi parada!

ziua-aceea-11Babel 9 a început

Festivalul Babel a început cu Laboratoarele Babel-Imago, laboratoare de teatru dens, un concept inedit inventat de criticul de teatru rus Oleg Loevski. Esența acestor Laboratoare este de a genera în actor atitudinea creatorea eliberată de presiunea gândului că se află într-o producție de teatru care nu va mai suporta modificări. Laboratoarele oferă libertate și o sumedenie de posibilități.
BABEL-ul deschide toate porțile! Pe lângă Directorul Festivalului Mc Ranin și selecționerul principal Liviu Cheloiu, au făcut o introducere scurtă, dar cuprinzătoare, regizorul și profesorul de teatru Scott Johnston (Scoția) și jurnalistul german Dieter Topp, care au vorbit, în esență, despre cum un oraș mic poate deveni foarte încăpător, prin implicarea Teatrului Tony Bulandra și a Primăriei și Consiliului Local Târgoviște.
Regizorii ruși Dumitru Acriș (originar din Republica Moldova), Oleg Eremin și Kiril Vîtoptov au dovedit că pot lucra în doar șapte zile, cu actori străini, niște partituri inedite și cu greutate semantică. Publicul și invitații străini au fost curioși să afle detalii din culisele laboratoarelor, astfel încât discuțiile de după au fost revelatoare.
Teatrul Ariel Râmnicu-Vâlcea, prin spectacolul „Colonelul și păsările”, a fost o foarte bune reprezentare a temei ediției de anul acesta: „Imagine”. Imaginile filmice, muzica surprinzătoare care a avut rol în dezvoltarea firului epic au ținut spectatorii în scaune până la o oră târzie.
nunta-1Azi, 3 iunie, Babel își urmează cursul. Spectacolul „M means Magritte”, un spectacol de teatru de imagine, cu tente psihedelice, este unul dintre cele mai așteptate momente din festival. Trupa blackSKYwhite și-a dovedit valoarea anul trecut.
„Piatra din casă”, producție a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, regizată de Alexandru Dabija, va fi o comedie în dulcele spirit tradițional românesc, dar cu accente contemporane delicioase.
Ziua se încheie cu Parada Babel, care are ca temă „Nunta”, cu nuntași din peste 20 de țări.
Echipa Teatrului Tony Bulandra este mândră și recunoscătoare că anul acesta i s-au alăturat: Mavexim Dacia (Partener oficial de mobilitate al Festivalului Babel 2019), Asociația Națională a Surzilor din România-filiala Dâmbovița (partener care asigură componenta de responsabilizare socială din cadrul Festivalului Babel 2019, unică în sfera festivalurilor de teatru din România) și, nu în ultimul rând, sponsorii: UNITER, HeildelbergCement, Banca Transilvania, Jidvei, Rondo Carton, Newmarkt.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial