29 martie 2024
Expoziţie la Târgovişte – ”Chintuș, becheș, laibăr – cojoace din Transivania”

Expoziţie la Târgovişte – ”Chintuș, becheș, laibăr – cojoace din Transivania”

Webp.net-resizeimageExpoziţia etnografică
”Chintuș, becheș, laibăr – cojoace din Transivania”

Consiliul Județean Dâmbovița şi Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită marţi, 17 decembrie 2019, ora 13.00, la deschiderea expoziţiei ”Chintuș, becheș, laibăr – cojoace din Transivania”, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Târgovişte, str. Calea Domnească, nr. 185.
Expoziția invită publicul de toate vârstele să descopere o colecție inedită de piese etnografice specifice zonei transilvane (Banat, Ținutul Pădurenilor – Hunedoara), intrate în patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște în data de 9 septembrie 1943 ca parte a donației Primăriei Târgoviște. Acestea au fost lucrate manual de meșteri cojocari, folosind ca material de bază la becheșe, blana de ovine şi la chintușe, lâna rezultată în urma torsului (dimie). Sunt piese realizate cu măiestrie și puse în valoare de rafinamentul decorurilor vegetale și geometrice stilizate. Pentru cusătură au fost folosite diferite fire de bumbac, lâna, fir metalic auriu, fir metalic argintiu, unele fiind decorate cu oglinzi, bumbi din piele, ciucuri de diferite marimi, toate acestea dând o valoare deosebită acestui mesteșug, care de-a lungul timpului, la noi în țară, a fost dus la rang de artă.
Expoziția va fi deschisă vizitării până la 31 decembrie 2019, la Muzeul de Artă, de marți – duminică, între orele 8.00 – 16.00.

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial