mar. oct. 22nd, 2024

La Petresti, sportul columbofil se dezvoltă frumos.

Fiind afiliați la Federația Română de Sport Columbofil, crescătorii de porumbei din Petrești au motive de mândrie :condiții mai bune și mai sigure pentru desfasurarea concursurilor de fond și maraton. Mihai Gabriel este președintele Clubului Sportiv Columbofil din Petrești, club care numără peste 30 de crescători de porumbei, cu vârste cuprinse între 14 și 83 de ani. Pasionați de această frumoasă activitate, membrii clubului vor să prezinte și în școli sportul columbofil, sub forma unui proiect educațional.

“Tinerii din generația actuală sunt prinși de ecranele telefoanelor, și nu mai știu ce înseamnă natura. Vrem să mergem în școli și să semănăm în ei dragostea pentru viață, pentru sport, pentru mișcare. Într-adevăr, e un sport costisitor, dar fiind afiliați la Federația Română de Sport Columbofil, avem anumite privilegii. Facem totul din dragoste pentru porumbei, nu pentru câștiguri. E o pasiune care s-a dezvoltat în timp, de mic copil, iar acum, vrem să ajutăm așa cum putem”, declară președintele clubului, Mihai Gabriel.

Datorită unui an cu temperaturi extreme și condiții dificile de zbor, pierderile în timpul concursurilor au fost foarte mari, dar oamenii nu au renunțat. Războiul din Ucraina, zona pe care se zbura pentru etapele de maraton, nu a trecut neobservat, acest conflict afectând negativ activitatea columbofila la nivelul întregii țări. Porumbeii care de obicei erau lansați din Ucraina, sunt acum lansați la zbor tocmai din Polonia, iar acest lucru implică costuri mai mari pentru transport, dar și riscuri mai mari pentru porumbei, pe drumul de întoarcere.

Dar există speranță, iar crescătorii duc mai departe dragostea lor, lăsând pe cerul albastru stoluri de simboluri ale unei păci ce este tot mai amenințată. Mihai Dragoș Gabriel are doar 14 ani, și este cel mai tânăr tehnic din România. El își ajută colegii la îmbarcarea porumbeilor, fiind cel care verifică dacă datele sunt corect introduse în sistem. Se împarte între școală și pasiunea pentru porumbei, reușind să îmbine activitățile fără ca porumbeii să îi simtă lipsa de atenție.

Le dorim tuturor columbofililor, zboruri fără pierderi și competiții cât mai fructuoase!

articol de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro