Dum. sept. 8th, 2024

Ziua Universală a Iei – 2024

Începând din anul 2013, la 24 iunie este sărbătorită “Ziua Universală a Iei”, o iniţiativă a comunităţii online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu (2012), care a propus ca această dată, când are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi sărbătoarea străveche a Sânzaienelor, să devină o zi dedicată iei .

Du-te, Soare, vino, Lună

Sânzienele îmbună, Să le crească floarea – floare,

Galbenă, mirositoare,

Fetele să le adune,

Să le prindă în cunune,

Cu această ocazie, Biblioteca Orășenească Titu și Casa de Cultură Titu în parteneriat cu „Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflați în situații de risc”, au marcat Ziua Universală a Iei, ajunsă la a XII-a ediție.

Cu entuziasm și mult zâmbet, copiii de la „Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflați în situații de risc”- coordonați de doamna Aurora Gheorghe, au îmbrăcat iile ca semn al recunoștinței și dragostei pentru tradițiile și obiceiurile străbune, și au pornit întru binecuvântarea grânelor.

Toate florile crescute pe întinsele câmpii, Le-au cusut cu dibăcie pe pânza frumoasei ii .

Când o port, îmi este bine, fiindcă simt în jur, mereu,

Tot frumosul şi tot dorul care-l poartă neamul meu!

(Teodora Dumitru)

Evenimentului s-a alăturat doamna prof. Gabriela Chițu – viceprimarul în funcție al orașului Titu și reprezentanții Compartimentului Cultură – Sport: Mihai Florescu – șef serviciu cultură – sport, doamnele referent cultural: Gheorghița Sandu și Irinel Dincă.

Bibliotecar,

Nicoleta Liliana Grigorescu,

Președinte subfiliala Cultul Eroilor „Mihai Viteazul” Titu, Dâmbovița