20 aprilie 2024

DSP Dâmboviţa – Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii şi a obezităţii

www.mariusbuga.ro_images_inimaCOMUNICAT DE PRESĂ

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII

17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Pentru anul 2014 activităţile de celebrare se vor desfăşura sub sloganul „Cunoaşteţi-vă  valorile presiunii arteriale”. În acest context în perioada 16.05 – 23.05. 2014, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa va derula campania „Fii responsabil pentru sănătatea ta – măsoară-ţi tensiunea!”.

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune. HTA este o boala cronică reprezentată de creşterea valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale. Aceasta boala este factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale şi pentru diabetul zaharat.

Parteneri în realizarea campaniei sunt Crucea Roşie Filiala Dâmboviţa, Şcoala Postliceală Sanitară Christiana, Asociatia Europe Direct, mediatorii sanitari si asistentii comunitari.

Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei.

Obiectivele campaniei sunt: conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea sănătăţii; schimbarea mentalităţii prin intervenţii educative, menite a susţine deprinderile sanogene, respectiv măsurarea tensiunii arteriale periodic; informarea populaţiei cu privire la valorile normale ale parametrilor cardio-vasculari.

Activităţi derulate:

      • măsurarea tensiunii arteriale, glicemiei, de către specialişti şi voluntari, la standul de

sănătate din  Piaţa Tricolorului 16.05.2014, orele 9-13;

      • distribuire de materiale informative;

      • acţiuni de informare-educare-comunicare în unităţi economice.

 

 

www.mariusbuga.ro_images_obeziCOMUNICAT DE PRESĂ

 

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

 

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa în parteneriat cu Societatea de Cruce Roşie Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana”, Asociaţia „Europe Direct”, celebrează în data de 17 mai 2014 „Ziua Europeană împotriva Obezităţii” (ZEIO) şi organizează în perioada 16 mai – 27 mai 2014 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul, în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Din iunie 2013 Asociaţia Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală. Conform OMS, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, la nivel internţional,  peste 1,4 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi.Peste 30 milioane de copii cu supragreutate trăiesc în ţările în curs de dezvoltare şi 10 milioane în cele dezvoltate. Datele OMS din 2013 arată că în Europa prevalenţa supragreutăţii este între 40-59,9% la adulţii peste 20 de ani.

Obezitatea la copii este o afecţiune pe termen lung, asociată cu alte afecţiuni, cum ar fi cele endocrinologice, ortopedice, psihologice, precum si unele încă neidentificate.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2014 se referă la prevenirea apariţiei obezităţii în rândul tinerei generaţii. Scopul campaniei este informarea populaţiei şi a factorilor de decizie privind riscurile obezităţii la tineri şi educarea tinerei generaţii prin eforturi conjugate pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, în special referitor la alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică.

Sloganul campaniei este „Puternici pentru viaţă”. Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.

Prin activităţile derulate (actiuni de informare-educare, distribuire de pliante, stand stradal de sanatate in Piata Tricolorului in data de 16.05.2014, intre orele 9:00 – 13:00) dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii la copil şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial