“Îmbunătățim legislația pentru calitatea aerului!
Împreună cu colega mea, Oana Cambera, lansăm în dezbatere publică un pachet de modificări pentru a îmbunătăți legislația pentru calitatea aerului.
Principalele măsuri vizate de proiectul de lege sunt:
– Introducerea și reglementarea rețelelor de senzori pentru monitorizarea calității aerului.
– Introducerea poluanților specifici, precum hidrogenul sulfurat, negru de fum și amoniacul.
– Crearea Sistemului Național pentru Calitatea Aerului, pentru decizii incluzive, transparente și o monitorizare reală și eficientă a calității aerului.
Acestea sunt trei dintre măsurile necesare pentru o mai bună gestionare a calității aerului în orașele României, măsuri ce au reieșit în urma unui amplu proces de consultări și întâlniri cu actori din societate și instituții, cu expertiză în domeniul calității aerului, pe parcursul a 5 luni.
Inițiativa vine în contextul în care anual în România mor prematur peste 29.000 de oameni din cauza unor boli asociate poluării atmosferice, iar costul social asociat, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din UE, de 1810 euro în țară și 3004 euro/cap de locuitor în București. Până acum măsurile pentru reducerea poluării luate de țara noastră au fost ineficiente, motiv pentru care România a fost condamnată în 2020 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășirea limitelor pentru PM10 în București, iar o altă procedură de infringement este în derulare pe tema depășirilor înregistrate la dioxidul de azot.
În total, România are deschise nu mai puțin de 6 proceduri de infringement pe tema calității aerului și poluării. Problemele sistemice ce țin de monitorizare adecvată a calității aerului, politicile publice eficiente și informarea corectă a cetățenilor au fost evidențiate în documentele oficiale transmise de către CE și în condamnarea CJUE, acestea fiind și temele de la care am pornit acest demers”, spune Dragoş Popescu, senator USRPLUS de Dâmboviţa.