29 martie 2024
Doi turişti pensionari s-au rănit după ce au mers pe trasee montane nemarcate şi interzise circulaţiei

Doi turişti pensionari s-au rănit după ce au mers pe trasee montane nemarcate şi interzise circulaţiei

Ieri, doua apeluri venite unul dupa altul din partea Dispeceratului Unic Integrat 112 anuntau ca doua persoane accidentate pe munte aveau nevoie de ajutor.
“In urma primului apel eram anuntati de un accident petrecut in Cheile Orzei, traseu temporar inchis, unde o persoana de sex feminin in varsta de aproximativ 60 ani cazuse de la aproximativ 3 metrii, fiind politraumatizata.
O echipa de la Baza Pestera s-a deplasat spre locul mai sus mentionat ajungand la victima in aproximativ o ora impreuna cu un echipaj SMURD, iar dupa o scurta evaluare s-a constatat faptul ca victima prezenta o fractura la nivelul membrului inferior si o dizlocare a articulatiei scapulo-humerale, urmand a fi transportata la cea mai apropiata unitate sanitara de catre ambulanta.
Cel de-al doilea apel ne anunta ca in Canionul Horoabelor, un traseu nemarcat si interzis circulatiei turistice, o persoana de sex masculin in varsta de 78 ani avea nevoie de ajutor.
Echipa aflata in patrulare preventiva aflata cel mai aproape de locul mai sus indicat, a fost alertata, ajungand la accidentat in aproximativ 20 de minute. Dupa o evaluare amanuntita s-a constatat un traumatism cranian cu o plaga deschisa la nivelul scalpului, persoana accidentata fiind constienta, cooperanta si orientata temporo-spatial.
Salvatorii au curatat plaga si au ajutat la initierea hemostazei prin bandaje compresive, urmand a trasporta victima, alaturi de jandarmii montani veniti in sprijin, la Baza Pestera de unde a fost predata catre un echipaj de ambulanta.
Ambele persoane nu erau echipate corespunzator si nu au tinut cont de restrictii. Pe aceasta cale dorim sa tragem un semnal de alarma si sa facem constienti toti turistii de pericolele la care se expun prin exces de zel si neinformare. 
Recomandam turistilor sa respecte indicatiile  salvatorilor montani referitoare la conditiile de practicare a traseelor, sa fie echipati corespunzator, sa nu se aventureze pe trasee nemarcate sau inchise”, precizeaza Salvamont Dambovita. 
Telefoane utile: Salvamont Salvaspeo Dâmbovița: 0726.686.685 Dispeceratul Național Salvamont: 0725.826.668 ( 0salvamont) 

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial