Cercetați de polițiști pentru înșelăciuni prin metoda “accidentul”
Azi, 14 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Târgoviște în colaborare cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au organizat și surprins în flagrant doi bărbați, imediat după comiterea unei infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”accidentul”.
În cursul acestei zile, bărbații, ambii din județul Prahova, ar fi înșelat, prin metoda ”accidentul”, cu 20.000 de lei o femeie, în vârstă de 80 de ani, din Târgoviște.
Bănuiții au fost depistați imediat după comiterea faptei deținând asupra lor banii înmânați de partea vătămată.
În cauză cei doi au fost conduși la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița pentru a fi audiați, urmând a se dispune măsurile legale care se impun.
Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
În sarcina celor doi sunt reținute și probate alte 4 fapte comise în ultima perioadă în județul Dâmbovița.
Pentru prevenirea unor asemenea situaţii, polițiștii le recomandă cetăţenilor:
Manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.
Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi
pentru confirmare sau apelați chiar persoana în cauză pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.
Reamintim că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
De asemenea, atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi, nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. Nu mergeţi la aceste întâlniri singuri!
Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.
În cazul în care sunteţi martorul sau victima unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe detalii despre răufăcători şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112.