27 aprilie 2024
Doi fraţi din Târgovişte, menţiune de onoare la  festivalul internațional de film de la Girona, Spania!

Doi fraţi din Târgovişte, menţiune de onoare la festivalul internațional de film de la Girona, Spania!

Dâmbovița a fost reprezentată cu succes la festivalul internațional de film de la Girona, Spania, obținând mențiunea de onoare.

Doi frați târgovișteni, Ștefan și Andrei Scărlătescu sunt artizanii animației intitulate “Recunoștință”. Ideea le-a venit pe vremea regimului comunist, când, stând în locuință fără lumină și fără căldură, au făcut o glumă “ăștia mai au să ne ia și aerul”.

Titlul este unul voit ironic căci “recunoștința” arătată la suprafață, în realitate se soldează cu moartea celor “onorați” cu atâta recunoștință.

Ștefan Scarlatescu este membru al Uniunii Cineaștilor din România, și a participat ca editor imagine și sunet la acest film de animație.

Greul însă a picat pe Andrei , membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, căruia îi aparțin concepția plastică, desenele, animația și decorurile, cel care a trebuit să deseneze întregul film de doua ori, odată în varianta alb-negru, pentru 16mm, și încă o dată pentru varianta digitală din 2013, varinată color.

Pentru scenariu și regie munca a fost la comun, fiecare venind cu variante de lucru care să le scoată în evidență ideea, fără a folosi dialogul.

Munca celor doi a fost prezentata la mai multe festivaluri de film din țară și din străinătate : Anonimul International Film Festival, Sf. Gheorghe, 2015; FIA’ 15 Festival Internacional de Animacion, Montevideo, Uruguay, 2015; Animatou International Animation Film Festival, Geneva, 2015; Animest International Animation Film Festival, București, 2015; Animateka International Animated Film Festival, Ljubljana, Slovenia, 2015; Tokyo Anime Award Film Festival, Japonia 2016; Nominalizare la Premiile Uniunii Cineaștilor din România 2016; Jaffna International Cinema Festival, Jaffna, Sri Lanka, 2017.

Amândoi frații sunt membri ASIFA (Asociatia Internationala a Filmului de Animatie) și se ocupă în continuare cu promovarea de proiecte inedite la nivelul județului, proiecte care presupun redescoperirea artelor plastice și a artelor vizuale într-un mediu tot mai digitalizat și tot mai depărtat de munca de creație și inovație.

articol de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial