Dum. dec. 22nd, 2024

„Direcţia Silvică Dâmboviţa, la această oră, a realizat absolut toţi indicatorii care au fost transmişi de către Regia Naţională a Pădurilor, atât indicatorii fizici, cât şi cei economici. Direcţia Silvică Dâmboviţa administrează în prezent o suprafaţă de circa 55.000 ha, faţă de un potenţial de 118.000 ha pădure care se află pe raza judeţului. Mai puţin de jumătate din fondul forestier al judeţului Dâmboviţa este deci fond forestier de stat.

Structurile în teritoriu ale Direcţiei Silvice Dâmboviţa sunt: 8 ocoale silvice şi o pepinieră centrală la Găeşti. În urmă cu cinci luni, când am preluat conducerea acestei direcţii, instituţia nu stătea chiar pe roze. Avea o situaţie financiară deloc bună. Nu vrem să dăm vina pe cineva, dar cifrele există şi acum şi peste 1-5 ani. Am avut o pierdere de 7,5 miliarde lei la 5 luni. Personalul silvic nu luase tichetele de masă, conform contractului colectiv de muncă, din luna februarie.

Vreau să vă spun că la 11 luni, Direcţia Silvică Dâmboviţa are un profit de 9 miliarde lei, datorită muncii tuturor angajaţilor. Am reuşit să ne achităm toate drepturile faţă de salariaţii noştri (conform CCM) – uniforme, tichete de masă la zi, primele au fost date, tichetele cadou şi bonusurile. Fiecare angajat al direcţiei a primit două rânduri de tichete cadou în valoare de 300 lei RON, o primă de 700 lei RON, după care fiecare salariat a fost premiat în plus, diferenţiat, în funcţie de realizări. (…) Un singur lucru nu am putut să realizăm.

Nu a depins de mine, dar sper ca în 2013, pentru că este primul în programul de investiţii – să reactivăm Păstrăvăria Pucioasa. Acesta a fost închisă din cauza lucrărilor de decolmatare la lacul de acumulare de la Pucioasa, şi, neavând surse de apă, păstrăvăria a fost închisă. Încercăm să găsim o altă sursă de apă (nu cea din lacul de acumulare), pentru că totdeauna acolo au fost pierderi, iar câştigul nu a fost cel pe care ni-l doream.

Cheltuielile sunt duble din cauza calităţii apei; 95% din randamentul unei păstrăvării este generat de calitatea apei. Trebuie să găsim soluţii ori prin forarea unui puţ, ori să aducem apă din amonte de baraj. Eu cred că până în martie putem găsi soluţia optimă să repunem în funcţiune Păstrăvăria de la Pucioasa.

De asemenea, Pepiniera Centrală Găeşti este pe profit anul acesta. Deci am avut grijă să avem o activitate rentabilă. Anul acesta, pentru prima dată din 2005, am reuşit să acordăm silvicultorilor, conform CCM, un brad de Crăciun. Aceştia au fost luaţi de la alte direcţii silvice din ţară (Argeş, Suceava, Bacău), pentru că Dâmboviţa nu are culturi de brazi, iar partea de nord a judeţului (80% din fondul forestier de stat) a fost retrocedat.

Ştiţi cu toţii că există ocol privat – Ialomicioara. Am luat hotărârea ca în cele opt ocoale silvice pe care le avem să înfiinţăm câte 0,5 ha culturi specializate de pomi de Crăciun”, spune ing. Costel Preda, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.