Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vă informează:
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Fost agă şi colonel, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a luptat pentru desprinderea ţării de umbra turcească şi ataşare de valorile Apusului.
Prin reformele sale din toate domeniile, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și a pus bazele statului român modern.
De exemplu, în domeniul poliţienesc, pe timpul domniei sale, am asistat la modernizarea vechilor instituţii ale ţării.
Prin Legea 394 din 31 martie 1864 pentru comunele urbane şi rurale, se prevedea că în oraşele cu peste 3000 de locuitori să existe prefect al poliţiei, iar în celelalte oraşe să poarte denumirea de ,,capu poliţiei’’ ori ,,comisaru de poliţie’’.
Potrivit unei circulare trimisă de Ministerul din Lăuntru tuturor prefecţilor de judeţe, cu începere din 1864, poliţia administrativă avea rol preventiv, în timp ce poliţia judiciară ,,descoperă delictele pe care poliţia administrativă n-a putut opri de a se comite, adună dovezile şi predă pe făptuitori tribunalelor’’.
Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.