Dum. dec. 22nd, 2024

padinaf“Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor parlamentari/europarlamentari,

Domnilor președinți, domnilor primari, domnilor directori și șefi de instituții pubice

Prea cucerniciile voastre,

Dragi prieteni,

 

Vă salut cu respect pe toți cei care ați putut fi astăzi prezenți alături de noi, în mijlocul unui eveniment cu totul aparte în arhitectura turistică a zonei.

 

Suntem părtași astăzi, în inima munților Bucegi, la crearea unui reper esențial pentru tot ceea ce înseamnă cadrul natural fabulos care ne înconjoară și, mai mult decât orice, efortul nostru repetat de-a lungul anilor sub forma unei expresii cvasi-uzitate: transformarea și eficientizarea potențialului turistic important de care județul Dâmbovița dispune pe Platoul Padina – Peștera.

 

-1-

Inaugurarea noastră are un sens foarte aplicat și determinant pentru ceea ce ne dorim și ne închipuim că trebuie să însemne un habitat turistic adecvat publicului, atât celui pasionat și „prizonier” frumuseții muntelui, cât și turiștilor de ocazie.

În întâmpinarea acestui obiectiv, evenimentul nostru este încadrat în zilele celui mai așteptat festival montan al verii, Padina Fest. Bifând, deja, a 6-a ediție, pornit de la 1.000 de turiști și ajuns acum de aproximativ 10.000, Padina Fest a devenit un „brand” al zonei noastre montane și un „agent” turistic extrem de eficient. Este un eveniment de calitate, care îmbină dragostea de munte, muzica bună, eco-aventura, relaxarea și buna dispoziție în granițele unui peisaj, trebuie să recunoașteți, absolut mirific.

 

-2-

 

Revenind la momentul de astăzi, nu vă voi descrie acum, în amănunte, datele proiectului pe care îl inaugurăm. Câteva precizări sintetice sunt, totuși, obligatorii.

 

Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi este un proiect derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 în valoare de 6.415.654 lei, din care 4.625.710 – valoare eligibilă.

 

Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2012, dar lucrările de execuție propriu-zisă au demarat 2 ani mai târziu, în mai 2014.

 

-3-

 

Ce presupune, în linii mari, proiectul de reabilitare:

 

  • Modernizarea aleii de acces pietonal care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lăţimea de 2,50 – 3,00 m;

 

  • Refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435 m;

 

  • Refacerea instalaţiilor electrice;

 

  • Amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare care îl va înlocui pe cel vechi;

 

  • Modernizarea platformei exterioare (la intrarea pe traseul vizitabil).

 

-4-

 

Dotarea modernă a peşterii:

  • Amenajarea unei scene metalice demontabile, cu toate dotările necesare (echipamente de sonorizare, de proiecție) pentru desfășurarea unor evenimente (slujbe religioase, spectacole de muzică si lumină, miniconcerte simfonice, proiecții de filme);
  • Sisteme-redare informative portabile pentru vizitatori;
  • Panouri de informare/avertizare vizitatori;
  • Sistem de supraveghere video;
  • Filme documentare pentru informarea vizitatorilor;
  • Alte dotări (bănci de odihnă, coşuri de gunoi, pubele ecologice, cabine WC ecologic, grup electrogen).

-5-

Dragi prieteni,

Pentru ca obiectivul pe care-l inaugurăm astăzi să fie potențat la adevărata lui valoare, simpla lui reabilitare ar fi nu doar insuficientă, ci și inutilă. Tocmai de aceea, Consiliul Județean Dâmbovița a privit către un tablou mai mare al zonei și a căutat să aducă proiecte și acțiuni complementare, integrate aceleiași idei: acces, atragere și promovare a zonei montane. Mă refer aici la:

–         Reabilitarea și modernizarea drumurilor din zona montană:

Pentru accesul în condiții de calitate și confort în zona Padina – Peștera, Consiliul Județean Dâmbovița are în derulare 3 contracte de lucrări și anume:

  • Reabilitarea și modernizarea DJ 713( DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – intersecție drum Piatra Arsă), pe o lungime de 16 km. Tronsonul este asfaltat în întregime, iar pe un sector de 3,5 km (limită județ Dâmbovița cu județul Prahova, până în zona Dichiu) a fost pus stratul 2 de asfalt. Investiția este realizată în asociere cu Consiliul Județean Prahova.

 

-6-

  • Drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga – Bolboci, în lungime de 3 km, este asfaltat în întregime cu un prim strat de asfalt, iar pe un tronson de 1,4 km s-a turnat și stratul 2.

Și,

 

  • Reabilitarea și modernizarea DJ 714, sector Zănoaga – Bolboci și sector Cheile Tătarului  – Salvamont, în lungime 8 km, asfaltat într-un prim strat pe o lungime de 2,4 km.

 

–         Realizarea unui Punct de informare turistică aici, în zona Peștera, obiectiv integrat în cadrul unui proiect mai amplu derulat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu și dedicat conservării biodiversității din Parcul Natural Bucegi.

 

–         Finalizarea procedurilor de expropriere pentru amenajarea de pârtii de schi în zona montană

-7-

 

Nu ne vom opri aici! Avem un plan foarte amplu și foarte ambițios dedicat acestei zone, cu acțiuni și proiecte concrete care să completeze, într-o viziune integrată armonios, toate eforturile de până acum:

  • Finalizarea lucrărilor de infrastructură (drumuri, apă, canalizare, dotări urbanistice). Nu ne vom opri la DJ 713 și DJ 714 și mă gândesc la un proiect care să cuprindă și reabilitarea drumului vechi, după cum, vă mărturisesc foarte deschis, am încă ambiția de a repune pe ordinea de priorități investiționale un proiect spectaculos care se cheamă Transcarpatica!

 

  • Elaborarea unui Plan Urbanistic General care să reglementeze foarte precis posibilitățile de construcție în zonă

 

  • Scrierea și implementarea unui Regulament dedicat modalităților de petrecere a timpului liber în acest spațiu: campare corturi, rulote, zonă picnic, protecția mediului, etc.

 

-8-

 

Toate acestea, dragi prieteni, vor însemna etape conjugate cu un scop final bine determinat: Stațiunea Padina-Peștera trebuie să devină o stațiune de interes național! Avem cele mai bune argumente, avem determinarea de a recupera anumite întârzieri obiective și mai avem ceva: o dorință mare de a transforma în realitate o idee despre care prea mult s-a vorbit și în slujba căreia prea puțin s-a făcut. Suntem binecuvântați să ne bucurăm aici, în județul Dâmbovița, de bogății naturale unice și cred că am săvârși un păcat irecuperabil dacă nu ne-am pune tot sufletul pentru potențarea lor.

 

La final, e de datoria mea să ofer câteva mulțumiri unor oameni fără de care acest proiect nu ar fi existat.

 

-9-

 

Primul căruia trebuie să-i mulțumesc este Primul Ministru al României, dl Victor Ponta! Sprijinul său constant și deschiderea totală față de județul Dâmbovița și față de investițiile județului Dâmbovița au însemnat un ajutor imens pentru dezvoltarea de proiecte în ultimii 3 ani și jumătate.

Îi mulțumesc apoi lui Liviu Dragnea, fost viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, precum și doamnei Sevil Shhaideh, actualul ministru al Dezvoltării, care ne-au susținut, la rândul lor, cu toată forța și fără nicio ezitare. Atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au dovedit concret că sunt prieteni ai județului Dâmbovița!

Îi mulțumesc domnului Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, actual ministru al Finanțelor Publice pentru deschidere și suport.

Le mulțumesc celor din conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, începând cu directorul Liviu Mușat. Implementarea acestui proiect, ca și a altora, se datorează și modului impecabil în care am colaborat cu ADR.

-10-

Nu în ultimul rând, le mulțumesc colegilor mei, demnitari și funcționari din cadrul Consiliului Județean, care au lucrat la implementarea acestui proiect. A fost o muncă foarte susținută, un efort pe care numai noi, în interiorul echipei îl știm și faptul că tăiem astăzi panglica inaugurală li se datorează. Vă felicit!

 

Îi mulțumesc și Înaltpreasfinției Sale, Arhiepiscopului și Mitropolitului Nifon, pentru binecuvântarea acestui spațiu și pentru colaborarea pe care am dezvoltat-o între Consiliul Județean și Arhiepiscopie, inclusiv în cadrul acestui proiect.

 

Desigur, vă mulțumesc și dumneavoastră, tuturor pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o de a fi părtași, alături de noi, la acest moment de referință în ceea ce va însemna parcursul turistic al județului Dâmbovița în viitor!”, a declarat Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

-11-