“Având în vedere campania “Detector pentru viață” desfășurată la nivel național, Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” al Județului Dâmbovița, locotenent colonel ing. FLOREA Cristian Claudiu a organizat o ședință de lucru pentru demararea și în județul Dâmbovița a acestei campanii.
Începand din 15 aprilie 2024, se va executa montarea în locuințele selectate cu sprijinul autorităților publice locale din județ a 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon. Această inițiativă este parte a unui efort mai larg de a crește conștientizarea și prevenirea incendiilor la locuințe, oferind cetățenilor mijloace eficiente de alertare timpurie care pot salva vieți.
La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ” Basarab I ” al judeţului Dâmbovița are loc predarea către personalul din subordinea celor cinci subunitați de intervenție din județ – Târgoviște, Titu, Găești, Moreni și Pucioasa și instruirea acestuia privind montarea 𝒅𝒆𝒕𝒆𝒄𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒇𝒖𝒎/𝒎𝒐𝒏𝒐𝒙𝒊𝒅 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏.
Peste 2000 de incendii la locuințe au avut loc în ultimii 5 ani în județul Dâmbovița. Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România, incendiile au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum și de monoxid de carbon pot face diferența între un incident minor și o tragedie.
Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea acestor riscuri, E.ON și Delgaz Grid donează, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea fiind distribuite gratuit către familii din mai multe zone din țară.
Montarea unui detector de fum poate salva vieți pentru că permite depistarea rapidă a unui incendiu, în fază lui incipientă. Într-o astfel de situație, detectorul vă poate avertiza printr-un semnal sonor.Detectorul de fum se recomandă a fi montat pe tavan în camere, pe holuri, sau în casa scării. Nu se amplasează în băi sau bucătării pentru că se pot declanșa ușor din cauza aburilor.
Cele 375 detectoare de fum și 125 detectoare de monoxid de carbon alocate județului Dâmbovița vor fi distribuite începând de astăzi în 15 localități, acestea fiind alese în urma unei analize operative, în comun cu autoritățile publice locale.
Campania „Detector pentru viață” își propune să evidențieze importanța montării detectoarelor în locuințe, dar și necesitatea curățării și reparației coșurilor de fum. Totodata, încurajează cetățenii să urmeze acest exemplu și să monteze în propriile locuințe astfel de echipamente care pot salva vieți. Este important de avut în vedere faptul că aceste detectoare nu alertează în mod automat autoritățile și nu sunt interconectate cu sisteme de stingere a incendiilor.
Această campanie joacă un rol foarte important în creșterea siguranței cetățenilor din județul nostru și subliniază importanța adoptării măsurilor proactive de prevenire a incendiilor. În contextul în care detectoarele oferă un timp crucial pentru evacuare și intervenție, fiecare locuință dotată contribuie la creșterea siguranței individuale și colective.
sursa: ISU Dâmboviţa