26 aprilie 2024
Denia Prohodului, la Catedrala din Târgovişte

Denia Prohodului, la Catedrala din Târgovişte

DENIA PROHODULUI LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE
2021

          După ce anul trecut nu au putut participa la slujbele din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, din cauza restricțiilor legate de noua pandemie, anul aceste numeroși târgovișteni au venit, vineri 30 aprilie 2021, la Catedrala din Târgoviște pentru a lua parte la Denia Prohodului Domnului săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de preoți și de diaconi.
          Ca simbol al punerii în mormânt a Trupului Domnului, așa cum prevede tradiția noastră liturgică, la finalul sfintei slujbe, a avut loc ocolirea sfântului locaș, procesiune condusă de Mitropolitul Nifon.
Înaltpreasfinția Sa a explicat, apoi, în cuvântul său de învățătură, sensul mântuitor al sfintelor pătimiri ale Mântuitorului Hristos și faptul că moartea Sa, de viață dătătoare de pe Cruce reprezintă momentul istoric al întemeierii Bisericii, instituție și eveniment sfânt ce-L face prezent pe Domnul în istorie și prelungește lucrarea Sa răscumpărătoare până la sfârșitul veacurilor, fiindcă numai prin Cruce putem ajunge la bucuria Învierii. Aceste tainice înțelesuri le regăsim în frumosul imn al Prohodului Domnului care, în chip poetic, redă profunde idei teologice, de o mare profunzime și frumoasă expresie liturgică.
Mitropolitul Nifon a evidențiat și faptul că sunt astăzi destui semeni de-ai noștri care duc mai departe trădarea lui Iuda și perpetuează fapta sa nedemnă, neînțelegând mesajul plin de iubire și mântuitor al Fiului lui Dumnezeu Întrupat.
Reamintim faptul că în Sfânta și Marea Vineri, în Biserica noastră strămoșească a fost săvârșită ultima Denie din acest an, în cadrul căreia s-a cântat Prohodul Domnului, ce comemorează și actualizează punerea în mormânt a Domnului Hristos și pogorârea Sa la iad.
         
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial