Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița reamintește cetățenilor faptul că, începând cu data de 01 februarie, pentru obținerea certificatului de cazier judiciar, nu se mai solicită taxa de prestare serviciu în valoare de 10 lei
Potrivit prevederilor Legii nr. 1 din 06 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, vă informăm că începându cu 01 februarie a.c., nu se va mai solicita taxa aferentă eliberării certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice și juridice, în cuantm de 10 lei.
Astfel, pentru a se obține un certificat de cazier judiciar în România, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de actul de identitate aflat în termen de valabilitate.
De asemenea, persoana juridică depune prin reprezentant legal, care trebuie să-și dovedească calitatea, cererea-tip, cu datele complete de identificare și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de:
• dovada calității de persoană juridică;
• dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante (Anexa 38 din H.G. nr. 345/2010);
• copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în situațiile în care cererea este depusă în România.
Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii și numai în scopul pentru care au fost eliberate.
În anul 2016, la nivelul județului Dâmbovița, au fost eliberate 39.511 de copii de pe cazierul judiciar, dintre care 39.251 pentru persoane fizice și 260 pentru persoane juridice.
În weekend, polițiștii din Dâmbovița au fost la datorie pentru siguranța comunității
În zilele de 28 și 29 ianuarie a.c., poliţiştii au acționat, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice pe raza județului Dâmbovița.
Astfel, polițiștii au constatat 39 de infracțiuni, 19 fiind judiciare, 11 la regimul rutier, două la regimul armelor și munițiilor și 7 de altă natură și au aplicat 382 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 87.560 de lei.
De asemenea, au fost reținute două persoane bănuite de comiterea de infracțiuni, una fiind arestată preventiv.
Polițiștii au intervenit la 37 de evenimente, dintre care 24 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Ca măsură complementară, au fost reținute 5 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.
Poliția dâmbovițeană vă informează:
-
La data de 29 ianuarie a.c., împotriva bărbatului din Valea Lungă cercetat pentru săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
-
Față de bărbatul din Bilciurești, bănuit de șantaj, instanța de judecată a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
Cel în cauză a fost depus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Dâmbovița.
Cercetați pentru comiterea de infracţiuni la Codul Silvic
În ziua de 29 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secției nr. 10 Poliție Rurală Petrești au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că persoane necunoscute sustrag material lemnos dintr-o pădure din Răscăeți.
În urma verificărilor efectuate, a fost identificat principalul bănuit în persoana unui tânăr de 26 de ani, care a tăiat 3 arbori, specia salcâm, fără ca aceștia să fie marcați.
Pe numele celui în cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru nerespectarea prevederilor Legii 46/2008 privind Codul Silvic, iar lemnele au fost confiscate.
Un alt bărbat de 58 de ani este cercetat de polițiștii din Pucioasa după ce a tăiat și sustras material lemnos, esență nuc, de pe o proprietate privată din localitate.
Depistat în timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice, deşi nu poseda permis de conducere
Ieri, 29 ianuarie, poliţiştii găeșteni au depistat un tânăr de 25 de ani, din București, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Tetcoiu, deşi nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Pe numele acestuia, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia participanţilor la trafic cu privire la apariţia poleiului, fenomen asociat cu ceaţa, umiditatea şi temperaturile reduse
Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului.
Astfel, în zonele de câmpie sau din preajma fâșiilor forestiere de protecție a drumurilor și pădurilor de pe marginea carosabilului, diferența de temperatură înregistrată pe timpul zilei față de cea de noapte favorizează apariţia poleiului, condiții în care recomandăm celor care se vor deplasa în zonele respective să circule prudent, cu viteză redusă și să păstreze în mers o distanță corespunzătoare față de vehiculele care îi precedă.
Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții meteo este mult mai mare.
De asemenea, conducătorii auto trebuie să-şi sporească atenția pe toată durata deplasării, în special la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate sau la intrările și ieșirile de pe poduri.
Este necesar să circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectuaţi fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare.
În timpul călătoriei, nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
Se recomandă evitarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat sau a unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, se dovedesc extrem de periculoase.
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele.
Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
De asemenea, recomandăm pietonilor să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil utilizarea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.
Poliţia rutieră vă doreşte drum bun şi fără evenimente negative!
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor, îndeosebi persoanelor vârstnice:
Atenţie la persoanele cărora le permiteţi accesul în locuinţă!
Poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Fieni au fost sesizaţi de o femeie de 88 de ani, din Moțăieni, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras 1.000 de lei din locuinţă.
Din primele cercetări, a reieşit că în cursul aceleaşi zile, la domiciliul acesteia s-au prezentat două persoane, care s-au recomandat a fi reprezentanții unei companii de furnizare a energiei electrice.
Sub pretextul efectuării unei revizii, persoana vătămată le-a permis accesul în locuinţă şi, profitând de neatenţia acesteia, i-au sustras 1.000.
În prezent, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice pentru identificarea principalilor bănuiţi de comiterea furtului şi recuperarea prejudiciului.
Recomandări ale poliţiei dâmboviţene pentru ca cetăţenii să nu devină victime ale unor asemenea fapte:
Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care se recomandă de la diverse instituţii (asistenți sociali, gaz, electrica, cablu, telefonie, etc) sau că oferă diverse servicii (deratizare, coşerit, etc) nu le permiteţi accesul în locuinţă până nu verificaţi dacă a fost solicitat serviciul acestora, la instituţia unde pretinde că lucrează.
Nu permiteţi accesul în casă persoanelor necunoscute care vă oferă diverse produse sau promoţii atrăgătoare.
Manifestaţi atenţie sporită la persoanele necunoscute care joacă anumite roluri pentru a vă aborda (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), în consecinţă încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.
Dacă din diferite motive aţi primit în casă persoane necunoscute, nu le daţi nici o posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu le lăsaţi fără supraveghere nici un moment.
Sesizaţi în cel mai scurt timp poliţia, apelând numărul de urgenţă 112.