sâm. oct. 12th, 2024

carmenÎn comuna Moroeni, judeţul Dâmboviţa, Carmen Casandrescu, 52 de ani, începe o afacere bazată pe produse tradiţionale

Carmen este absolventă a cursurilor de lucrător în domeniul conservelor de legume şi fructe şi de antreprenoriat organizate de Asociatia React

În cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud-Muntenia” femeile din mediul rural sunt sprijinite să se angajeze sau să devină antreprenoare

Carmen Casandrescu, 52 de ani, este una din cele 28 de femei care au absolvit cursurile gratuite organizate de Asociaţia React în Moroeni, judeţul Dâmboviţa. Specializarea de lucrător în procesarea fructelor şi legumelor şi cursul de antreprenoriat au determinat-o să îşi dorească să înfiinţeze o afacere cu produse pregătite după reţete tradiţionale.

Carmen, de profesie electronist în telecomunicaţii, a încetat să mai beneficieze de sursa sa de venit, o pensie pe caz de boală, începând cu vara lui 2014. Aflată într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, ea a căutat soluţii pentru a contribui la cheltuielile casei, alături de soţul ei. Când a aflat despre cursurile puse la dispoziţie de Asociaţia React, în comuna Moroeni, Carmen le-a văzut ca pe o oportunitate de a-şi creşte şansele de angajare sau de a-şi începe o afacere pe cont propriu.

Îmi place să gătesc şi să prepar borcane cu tot felul de bunătăţi. De la zacuscă până la dulceţuri, fac de toate iar prietenii le consumă cu plăcere şi îmi spun să mai fac. Eu mă bucur să văd că produsele mele au căutare iar acum, după ce am terminat cursurile, mă gândesc cât de mult vreau să încep o afacere a mea şi să am un venit sigur, stabil. Cursurile m-au ajutat mult să învăţ paşii necesari deschiderii unei afaceri, reţete noi, cum ar fi dulceaţă de banane sau de ardei iuţi, dar şi multe lucruri pe care nu le cunoşteam despre cum se pregătesc anumite alimente şi ce ingrediente ar trebui evitate. Sunt sigură că aş găsi imediat clienţi pentru preparatele mele.”

Obiectivul cursurilor de lucrător în domeniul conservelor din fructe şi legume şi al celor de antreprenoriat, absolvite de Carmen, este de a acorda femeilor din mediul rural oportunitatea de angajare sau de a iniţia o afacere. Sprijinul oferit absolventelor este acordat şi după încheierea cursurilor. Prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud-Muntenia”, Asociaţia React va oferi cursantelor şi spaţiul necesar preparării legale a conservelor din fructe şi legume precum şi ajutor în promovarea produselor. Astfel, trei centre culinare comunitare de procesare a legumelor şi fructelor, avizate igienic şi sanitar, vor fi înfiinţate în comunele cu cele mai multe absolvente interesate să devină antreprenoare.

Prin „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Muntenia”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 392 de femei care locuiesc în mediul rural ȋn judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman.