25 aprilie 2024
Daniel BLAGA: Bugetul Municipiului Târgoviște, între „transparență” și minciună

Daniel BLAGA: Bugetul Municipiului Târgoviște, între „transparență” și minciună

Bugetul Municipiului Târgoviște, între „transparență” și minciună

Transparența e esențială în administrație, cu atât mai mult cu cât ea reprezintă înțelegerea unui element simplu: acela că un „ales” se află în poziția sa pentru a servi comunitatea care l-a „instalat” în funcție. M-a bucurat astfel să văd că Târgoviște nu făcea, pe hârtie, notă discordantă, bugetul pentru 2023 fiind în prealabil supus dezbaterii publice, așa cum e firesc. Surpriza a venit ulterior când consilierii au primit un buget diferit de cel supus transparentei și pentru care nu a existat niciun amendament care sa justifice modificările.

Ce este însă și mai grav e faptul ca bugetul postat pe site-ul Primăriei nu este cel aprobat de consilierii locali în ședința din 31.01.2023. Consilierii au aprobat bugetul primit în forma prezentata de executiv fără a exista niciun amendament sau modificare. Nici nu le-a fost comunicat că ar exista vreo modificare a formei bugetului primit spre dezbatere. Prin urmare aveam de a face cu un fals grosolan în sensul în care executivul a pus în execuție un buget diferit de cel aprobat în ședința din 31.01.2023.

Anexele proiectului au fost modificate. Fără temei, fără explicații, fără vreo mențiune măcar. În varianta aprobată de consilieri în data de 31.01.2023 titlul „bunuri și servicii” prezenta suma de 60 milioane lei, însă în varianta nouă , acum prezentă pe website-ul instituției, regăsim suma de 57.8 milioane lei; o diminuare de 2.2 milioane lei, în condițiile în care cheltuiala cu bunuri și servicii este subdimensionată, cu toate că legea prevede asigurarea integral a cheltuielilor de funcționare. Nu e singura discrepanță. Tot fără vreo mențiune prealabilă a fost majorat și titlul „alte cheltuieli“, de la 12.1 milioane lei la 14.3 milioane lei – o creștere neadusă la cunoștința consilierilor locali de 2.2 milioane lei. Nu vorbim neapărat de bani aici, ci despre respectarea legii privind aprobarea bugetului. Vorbim de asemenea despre o practică ce s-ar dori a fi uitată, prin care „puterea” alege să schimbe regulile așa cum dorește, atunci când dorește, fără a considera că e necesar să menționeze măcar acest lucru, obținând iscălituri pe documente fals prezentate…iar dacă acest lucru se întâmplă într-o sală de Consiliu, după o dezbatere publică, cine știe ce se întâmplă „în spatele ușilor închise”…

Daniel Blaga – USR Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial