18 aprilie 2024

Dâmbovița – Voluntari pentru situații de urgență

www.mariusbuga.ro_images_pompieri2“COOPERAREA S.V.S.U CU S.P.S.U ŞI SERVICIILE PROFESIONISTE DE INTERVENŢIE ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ”

         Cu toţii în folosul comunităţii. Serviciile pentru situaţii de urgenţă profesioniste, voluntare şi private, toate trebuie să acţioneze în situaţii de urgenţă în sprijinul cetăţeanului.

Legislaţia în vigoare obligă fiecare unitate administrativ – teritorială să îşi înfiinţeze, doteze şi pregătească Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), iar pe operatorii economici şi instituţii, în funcţie de nivelul riscurilor, să-şi înfiinţeze, doteze şi pregătească Servicii Private pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU). Acestea sunt obligate să asigure prima intervenţie, iar când sunt depăşite din punct de vedere al dotării şi al capacităţii forţelor, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă vin în sprijin. Cooperarea acestora are drept scop final salvarea vieţii, bunurilor materiale şi spirituale ale comunităţilor.

Într-un scenariu sumbru, în cazul producerii unui dezastru, fie el cutremur de pământ de o mai mare magnitudine, o inundaţie sau chiar un incendiu de proporţie, nu poate fi asigurată o intervenţie eficientă numai de o singură forţă, numai de un serviciu pentru situaţii de urgenţă, fie el voluntar, privat sau profesionist. Toate trebuie să coopereze, să intervină sub o comandă unică. Se pune problema numărului de personal şi al dotării necesare unei astfel de intervenţii.

Un exemplu des întâlnit, este accesul îngreunat al autospecialelor de intervenţie la incendii, iarna, pe drumurile comunale înzăpezite. Sunt puţine localităţi care au autospeciale de intervenţii la incendii, dar cel puţin ar trebui să aibă mijloace de deszăpezire pentru facilitarea accesului forţelor de intervenţie profesioniste, care nu au în dotare mijloace de deszăpezire.

Dar la cutremur? Cei care au trăit nefericitele momente din 04 martie 1977, cu siguranţă îşi amintesc acea zi, cât şi zilele care au urmat, când numărul victimelor şi al pagubelor materiale au fost însemnate. Îşi amintesc ce logistică a fost necesară intervenţiei de salvare, sub presiunea timpului, când fiecare minut era extrem de important.

Situaţia economică a ultimilor ani nu a asigurat posibilitatea dotării Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă cu mijloacele necesare intervenţiilor, dar dacă ar exista posibilitatea ca printr-o prevedere legală, un procent din primele de asigurare încasate de societăţile de asigurări să fie virat într-un cont special deschis la nivelul fiecarei unităţi-administrativ teritoriale, dar şi la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, cu o destinaţie precisă, situaţia s-ar îmbunătăţi considerabil. Serviciile voluntare, dar şi cele profesioniste ar putea beneficia de dotări suplimentare şi moderne.

Concluzionând, cooperarea serviciilor  pentru situaţii de urgenţă profesioniste, voluntare şi private, bazată pe o logistică adecvată, are ca scop final un procent mai mare de vieţi, bunuri materiale şi spirituale salvate.

col. Alexandru Tavaru – S.P.P.E.P.P.

 

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial