„Pe subaxa 3.1 «Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclarea deşeurilor în România» se pot depune proiecte integrate de consolidare şi extindere a sistemelor integrate de management al deşeurilor, cu respectarea ierarhiei deşeurilor, respectiv prevenire, pregătirea pentru reutilizare, reciclare, alte metode de valorificare, inclusiv tratare şi eliminare, închiderea şi reabilitarea de depozite neconforme şi deschiderea sau extinderea de noi depozite, implementarea sistemelor de colectare selectivă, construcţia de instalaţii de transfer şi valorificare, tratare, inclusiv platforme de compostare şi unităţi de compostare individuală şi staţii de tratare mecano- biologică.
Legat de această subaxă 3.1., vom pregăti prin ADI Salubritate un proiect care să aibă în vedere colectarea selectivă a deşeurilor din întregul judeţ Dâmboviţa, extinderea capacităţii gropilor de la Titu şi Aninoasa şi găsirea de soluţii pentru instalaţii de valorificare şi tratare, inclusiv a platformelor de compostare şi staţii de tratare mecanico- biologică.
Vom da tema aceasta mai multor firme de consultanţă specializate în realizarea de astfel de proiecte, pentru că eu cred că este fundamental şi obligatoriu pentru judeţul Dâmboviţa să continuăm ceea ce am început bine pe partea de colectare a deşeurilor”, a declarat preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu.
„Am solicitat tuturor UAT-urilor, prin cel puţin şase adrese, să ne comunice intenţia de a intra în acest program, intenţie care este condiţionată de câteva lucruri obligatorii, respectiv calitatea de membru al ADI (unele localităţi nu au această calitate sau au renunţat în timp), în al doilea rând calitatea de acţionar al Companiei de Apă şi în al treilea rând asigurarea operării sistemului de alimentare cu apă prin intermediul Companiei de Apă, ca operator regional.
La momentul acesta, sunt 47 de localităţi care şi-au exprimat un punct de vedere clar, avem alte 10 localităţi care s-ar califica din perspectiva criteriilor pe care le prevede ghidul de finanţare. O să discutăm cu dânşii…
Unii primari nu au răspuns, probabil că sunt prea ocupaţi cu procesul electoral. Vă precizez că aici se califică şi oraşele sub 20.000 de locuitori. Sunt oraşe interesate (Răcari, Fieni) dar avem şi oraşul Pucioasa unde administraţia locală nu doreşte să facă parte din acest program”, a mai precizat şeful forului administrativ judeţean. Potrivit acestuia suma ce poate fi accesată de judeţ pe această subaxă este de 147 de milioane euro „cu precizarea că am putea lua şi mai mult în condiţiile în care vom avea lucrări şi vom genera rapid procedurile legale”, a mai spus Ţuţuianu.