lun. dec. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_cjd1„M-a surprins poziţia exprimată de PNL, pentru că ea denotă foarte mult politicianism şi inconsecvenţă, cel puţin din partea unora dintre consilierii liberali. Toate proiectele care privesc UM Gară, inclusiv cele care privesc achiziţia de apartamente, au fost votate, de regulă cu unanimitate de voturi, iar în CJD anterior din partea PNL au fost d-nii Gabriel Grozavu, Teodor Buta, Jean Popescu, Sorin Ion, Petre Marin, Mocanu Adrian. Există deci o continuitate din grupul de consilieri liberali de aproximativ de 40%.

A doua precizare pe care o fac este că în anul 2013, Guvernul României a emis Hotărârea nr. 180 prin care CJD a preluat imobilul – teren în suprafaţă de 26 hectare, situat în Târgovişte, în domeniul public al judeţului Dâmboviţa, din domeniul public al statului şi administrarea MAI, cu motivaţia că acest teren era necesar pentru un proiect de dezvoltare al judeţului. În baza acestui act normativ, CJD are obligaţia să predea, până în luna aprilie 2017, un număr de 10 locuinţe de serviciu, care trebuie puse la dispoziţia MAI (5 pentru Poliţie, 5 pentru jandarmi) şi un Centru pentru Intervenţie către ISU Dâmboviţa. S-a trecut la punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern şi am început lucrările la Centrul de Intervenţie ISU, am derulat 3 proceduri de achiziţie în 2015 şi 2016 pentru aceste locuinţe de serviciu.

O primă procedură de achiziţie a avut loc în data de 8 septembrie 2015, iar comisia de licitaţie a fost aceeaşi pe parcursul anilor 2015-2016. Am avut o singură ofertă a SC IULCOVER Grup SA, care a fost respinsă de comisie pentru că locuinţele respective nu întruneau toate condiţiile cerute de legea locuinţei, o parte dintre apartamente erau ipotecate în favoarea unei bănci, iar o altă cauză era că oferta a fost prezentată în altă monedă decât cea prevăzută în caietul de sarcini. O a doua procedură de achiziţie publică a avut loc la data de 15 decembrie 2015, când aceeaşi comisie a respins oferta făcută de Luca Ioana şi Luca Răzvan, proprietarii apartamentelor din Complexul Class Parc din Târgovişte, cu motivaţia că deşi s-au oferit apartamente cu 3 camere decomandate cu suprafeţele utile minime prevăzute de lege, ofertantul nu a răspuns la anumite clarificări.

Există o diferenţă între oferta prezentată pe site-ul Class Parc şi ceea ce ni s-a prezentat la CJD şi am stabilit că este mai util să mai vedem situaţia după 1 ianuarie în condiţiile în care preţul va putea fi mai mic cu 4%, urmare a reducerii TVA. S-a făcut cea de-a treia procedură de achiziţie publică consemnată în procesul-verbal din 24 aprilie 2016, prin care s-a primit o singură ofertă (Class nu a mai revenit) de la SC Romarta şi s-a constatat că sunt apartamente cu suprafeţe mai mari şi comisia a acceptat preţul de cumpărare, stabilit în următoarele condiţii: preţul mediu pe apartament a fost de 70800 euro care include TVA de 20% (14.000 euro este numai TVA), iar în preţ sunt cuprinse şi taxele notariale care sunt obligatoriu de plătit la valoarea tranzacţiei efectuate. Am aprobat raportul procedurii iar în CJD o primă discuţie a fost făcută în şedinţa din 16 decembrie 2015. (…)

Cea de-a doua discuţie, în cadrul căreia s-a aprobat şi proiectul de hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare a caietului de sarcini şi a procedurii achiziţionării celor 10 apartamente este Hotărârea nr. 17 din 21 ianuarie 2016. (…) Am supus aprobării proiectul de hotărâre care conţine preţul maximal, care nu a fost depăşit şi s-a votat cu unanimitate. Ca urmare, Gabriel Grozavu, Buta Teodor, Sorin Ion, Jean Popescu, Petre Marin şi Mocanu Adrian sunt oamenii din PNL care au aprobat proiectul de hotărâre”

Ce avem de făcut? Astăzi (n.r. ieri) am avut de făcut o formalitate obligatorie, respectiv includerea în domeniul public al judeţului a locuinţelor cumpărate şi transmiterea acestora către MAI, fiind necesară adoptarea unei hotărâri de guvern pentru a ne îndeplini în parte această obligaţie asumată. Vă precizez că suntem în stadiul de lucru foarte bun cu Centrul ISU, realizat în două etape, prima finalizată integral, a doua realizată pe jumătate. Care sunt consecinţele neadoptării acestei hotărâri? Este vorba de o hotărâre cu privire la patrimoniu. Noi transferăm din patrimoniul nostru în cel al guvernului şi avem nevoie de 2/3 din voturi.

Consecinţa este că nu putem transmite aceste locuinţe şi nu ne putem îndeplini obligaţia asumată prin hotărârea de guvern şi va trebui să dăm cele 26 de hectare de teren la MAI. Ce investiţii sunt în curs şi cu ce valori? Proiectul drumului de legătură din şoseaua de centură cu două bretele în valoare de 12 milioane lei. Proiectul este finanţat. Am încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi suntem la faza achiziţiei lucrărilor de proiectare. Urmează să facem achiziţia contractului de execuţie. Am concesionat în 2009-2010 Registrului Auto Român o suprafaţă de 1 hectar pentru construcţia unui sediu RAR, în valoare de 1.700.000 euro, iar proiectul a fost supus unei proceduri de achiziţie publică. Reabilitarea ªcolii de Cavalerie este un proiect care se califică pentru finanţare pe bani europeni, pe axa 5 patrimoniu, în valoare de 2.700.000 euro.

Din corespondenţa pe care am avut-o cu ADR Sud Muntenia, prima întrebare care mi s-a pus a fost dacă am rezolvat problemele care ţin de proprietatea terenului. Pentru Complexul Sportiv în valoare de 47 milioane euro am făcut un studiu de prefezabilitate. Am revenit în CJD, de mai multe ori, şi am spart proiectul, în sensul că am desprins şi am refăcut un studiu de prefezabilitate pentru stadion. Suntem în linie dreaptă la CNI, azi s-a adoptat ultima hotărâre prin care predăm terenul, numai cel aferent stadionului, a cărui valoare se ridică la circa 20 milioane euro. La Centrul ISU, în cele două etape pe care le parcurgem, cheltuim 1.300.000 euro şi am făcut deja plăţi de 700.000 euro. Tot aici urmează să facem un sediu pentru arhivele judeţene, este făcută procedura de achiziţie pentru proiectare şi aşteptăm predarea proiectului tehnic.

Valoarea locuinţelor cumpărate se ridică la aproximativ 700.000 euro, locuinţe care în condiţiile date rămân în patrimoniul CJD şi urmează să vedem care este destinaţia lor. CJD a cheltuit bani pentru studii de fezabilitate, documentaţii tehnice, proiecte tehnice, pentru consultanţă, pentru derularea procedurii de achiziţie publică… Consecinţele sunt deosebit de grave pentru patrimoniul CJD. Eu nu vreau să fiu părtaş la aşa ceva. Dacă vreun grup politic are iniţiativa de a relua discuţia pe acest subiect, o s-o facem, pentru că este obligaţia noastră să repunem în discuţie un proiect de hotărâre.

Fiecare dintre consilieri probabil că are conştiinţa răspunderii proprii şi poate că fiecare meditează asupra consecinţelor şi a posibilităţilor răspunderii celor care au votat într-un fel sau altul. Eu am votat, eu ştiu ce am votat. Am votat pentru dezvoltarea municipiului Târgovişte şi a duce mai departe un proiect fără de care Târgoviştea rămâne un târg prăfuit şi un proiect fără de care judeţul Dâmboviţa nu poate înregistra dezvoltare pe termen mediu şi lung.

Dacă un grup politic PSD sau PNL va cere să reluăm discuţia pe această temă, o să o facem, dacă nu am, să comunic în următoarele zile tuturor instituţiilor cu care avem raporturi contractuale despre blocajul creat în activitatea CJD şi imposibilitatea de a ne ţine de îndeplinirea obligaţiilor asumate”, a declarat preşedintele Adrian Ţuţuianu.