lun. dec. 23rd, 2024

 Comunicat de presă

În contextul valului de căldură din ultima perioadă, ITM Dâmbovița a realizat acțiuni complexe, pentru protecția salariaților, cu precădere a celor expuși unui mediu de lucru cu temperaturi ridicate. 

Încă de la începutul sezonului cald, inspectorii SSM au alocat timp, în cadrul controalelor efectuate, pentru a le reaminti angajatorilor ce obligații au, în perioadele caniculare și a verifica existența condițiilor de muncă optime, pentru lucrători. Au fost transmise sute de e-mailuri și materiale informative către antreprenori, aceștia fiind informați în privința măsurilor obligatorii care trebuie luate pentru protejarea sănătății angajaților, în zilele în care temperaturile depășesc 37 de grade Celsius.

În ultima săptămână, inspectorii din cadrul compartimentului Sănătate și Securitate în Muncă au efectuat zeci de controale, pentru a verifica modul în care este gestionată situația lucrătorilor, în perioada în care meteorologii au instituit Cod Roșu de caniculă. Au fost vizate cu precădere domeniile în care muncitorii sunt cei mai expuși temperaturilor ridicate, cele în care se lucrează în apropierea surselor mari de căldură, sau activitățile desfășurate în aer liber. S-au făcut verificări și în urma unor sesizări punctuale primite.

Concluziile controalelor efectuate au fost acelea că cea mai mare parte a angajatorilor face eforturi pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, în perioadele caniculare: acordă apă minerală salariaților, au modificat programul de lucru sau au prevăzut pauze în care salariații să se poată răcori, în  spații umbrite, utilizează instalații de ventilare și răcire a aerului în interiorul clădirilor.

Facem precizarea că nu ne-au fost aduse la cunoștință situații medicale survenite la angajații din județul Dâmbovița, din cauza temperaturilor ridicate, în această perioadă.

Chiar dacă meteorologii anunță că valul de căldură se mai restrânge zilele viitoare, ITM Dâmbovița va continua acțiunile menite a proteja sănătatea angajaților.

Reiterăm apelul nostru către angajatori să asigure măsurile de protecție a lucrătorilor, în perioadele caniculare și reamintim că, în cazul în care, minim două zile consecutiv, temperatura exterioară a aerului depășește valoarea de 37 de grade Celsius sau, corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, au obligația ca prin cele întreprinse să asigure normalizarea condițiilor de muncă și menținerea stării de sănătate a salariaților. 

Astfel, se impun următoarele:

– reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

– alternarea efortului dinamic cu cel static;

– asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;

– asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;

– asigurarea de dușuri;

– asigurarea echipamentului individual de protecție.

Lixandru Marius

Inspector Șef