COMUNICAT DE PRESĂ
În perioada aprilie-iulie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a desfășurat o acțiune prevăzută în programul propriu de acțiuni, pentru anul 2024, ce a vizat verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în industria metalugică (diviziunea CAEN 24).
Acţiunea se adresează angajaților care îşi desfăşoară activitatea în unităţile din acest sector de activitate şi care sunt supuşi unor riscuri deosebite (de incendiu, electrice, mecanice, de explozie şi/sau emisii majore de noxe, utilaje cu grad ridicat de uzură fizică şi morală, utilaje la care au fost aduse modificări constructive fără ca acestea să facă obiectul unei evaluări a riscurilor pe care le induc în mediul de muncă).
De asemenea, în aceste unităţi activează, pe bază de contract, întreprinderi din alte domenii (mecanic, electric, automatizări), angajații acestora fiind supuşi unor riscuri suplimentare.
Deşi numărul de accidente de muncă mortale se menţine relativ scăzut în aceste societăți, se înregistrează totuși un număr ridicat de evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă şi invaliditate. Ca urmare, s-a decis efectuarea de controale tip „inspecţie sistem”, care presupun verificări amănunțite ale activității și condițiilor de muncă, în întreprinderile mari, cu peste 250 lucrători, care au ca obiect industria metalurgică.
Prin acțiunile efectuate de inspectorii ITM Dâmbovița, din cadrul Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă, s-a urmărit diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii din industria metalurgică, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă și eliminarea neconformităţilor constatate.
Au fost efectuate verificări la 4 mari societăți comerciale din industria metalurgică, din județul Dâmbovița, unde au fost constatate 12 neconformități, pentru care s-au dispus 12 măsuri de conformare și s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 9.000 de lei.
Controalele efectuate au evidenţiat următoarele neconformităţi:
-ignorarea pericolelor existente la locurile de muncă;
-neadoptarea şi neaplicarea de măsuri de prevenire şi metode de lucru care să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii la locurile de muncă;
-lipsa semnalizării de securitate, la locurile de muncă.
Inspectorii ITM vor asigura și verifica, în perioada următoare, realizarea măsurilor dispuse în urma acțiunii de control realizate.
Lixandru Marius
Inspector Șef