Dum. ian. 12th, 2025

Legea 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor prevede destule obligații ce trebuiesc îndeplinite pentru anumite clădiri, ce deservesc publicul larg.
Una dintre obligații este deținerea unui aviz care certifică securitateala incendiu a spațiului pe care îl vizitați.


Cunoaștem destule cazuri în România, unde bolnavii au ars de vii chiar în spitale. Deși ni s-a promis ca lucrurile vor fi îmbunătățite, iar gradul de siguranță al spitalelor va crește considerabil , iată că la inceptulul anului 2024,in Dâmbovița avem două unități spitalicești, care își desfășoară activitatea în 9 clădiri pentru care nu există aviz de securitate la incendiu.
Nici elevii nu sunt mai în siguranță, nu mai puțin de 74 de unități de învățământ funcționând fără autorizația de securitate la incendiu.
Vrei sa mergi în vacanță și sa te cazezi peste noapte? Riști să dormi într-una din cele 10 unități de turism care funcționează fără această autorizație.
Te-ai aștepta ca după dezastrul de la Crevedia, măcar unitățile de alimentare cu carburanți sa fie în regulă. Nu e chiar așa! Un număr de 18 stații de carburanți și SKID-uri GPL nu au această autorizație, semn clar că nu am învățat nimic din tragedia în care aproape localitate întreagă a fost distrusă în urma unei explozii petrecută într-o stație GPL fără autorizație.
Nici unitățile de alimentație publică nu sunt scutite de obținerea acestei autorizații, însă cu toate acestea, avem 16 unități care au considerat inutilă obținerea acestei autorizații.
Potrivit art30 din legea 307/2006 “Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, beneficiarii investițiilor care vizează construcții publice au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu.»”
Dacă nu ați văzut acest panou la intrarea unității spitalicești sau a unității de învățământ ce nu deține aviz de securitate la incendiu, înseamnă că legea nu doar că se încalcă, dar se și ignoră cu bună știință.
Potrivit legii, obligativitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu revine administratorului sau conducătorului instituției, după caz.

Ce e de făcut? Păi măsuri serioase luate împotriva managerilor de spitale care nu au reușit să obțină autorizația, căci fără această autorizație, spitalul ar trebui inchis, el nereușind să se încadreze în standardele minime de securitate pentru a funcționa legal. De asemenea, măsuri legale luate împotriva celor care, deși conduc de ani buni școlile dâmbovițene, nu au reușit să asigure un climat de siguranță minimă elevilor. Până atunci însă, în Dâmbovița ești în egală măsură expus riscului, fie ca alimentezi într-o stație GPL neautorizată, fie că te internezi într-una din cele nouă clădiri spitalicești ce nu au autorizație de securitate la incendiu.

Menționăm că acestă autorizație de securitate la incendiu garantează respectarea unor standarde de siguranță ale clădirii în cazul unui incendiu, și de asemenea, faptul că cineva a verificat periodic sistemele care ar trebui să stopeze declanșarea unui incendiu de proporții, aceste sisteme de siguranță limitând pagubele materiale, salvând în același timp toate persoanele din zona afectată.

Morala care se desprinde de aici e că MERGE ȘI AȘA !