mie. oct. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_polm1154 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţişti pe parcursul a trei zile

În perioada 11-13 aprilie a.c., 230 de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră şi transporturi au acţionat în sistem integrat, pentru  menţinerea şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În cadrul acţiunilor,  au fost verificaţi 299 de agenţi economici şi 1473 de mijloace de transport.

Ca urmare a neregulilor descoperite, poliţiştii au aplicat 1154 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 329555 de lei şi au constatat 42 de  infracţiuni.  

Din numărul total al amenzilor, 202 au fost aplicate pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991 şi 127 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în conformitate cu O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 757 de participanţi la traficul rutier fiind amendaţi pentru abaterile comise.

De asemenea, ca măsură complementară în cadrul dosarelor penale întocmite şi a sancţiunilor contravenţionale aplicate, au fost indisponibilizate bunuri a căror valoare se ridică la peste 28910 lei, constând în alcool, carne, peşte şi produse derivate.

acam3Poliţia dâmboviţeană vă informează :

Accidentele rutiere, în scădere !

În perioada ianuarie-martie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate  100 de accidente rutiere, din care 25 grave  şi 75 uşoare.

Accidentele rutiere grave, cu 15 mai puţine comparativ cu perioada similară a anului 2013, s-au soldat cu decesul a nouă persoane, rănirea gravă a 18 persoane(-19) şi rănirea uşoară a nouă persoane (-8).

În ceea ce priveşte  accidentele rutiere uşoare, acestea au avut ca şi consecinţă vătămarea corporală uşoară a unui număr de  88 de persoane.

Analizând principalele cauze generatoare, a reieşit că pe fondul indisciplinei pietonilor s-au produs 26 de accidente rutiere, a vitezei neadaptate la condiţiile de drum 24 de accidente rutiere , iar ca urmare a neacordarea priorităţii de trecere pietonilor 8 şi a vehiculelor 4.

Ca urmare a abaterilor săvârşite de biciclişti, s-au produse 6 accidente rutiere, soldate cu rănirea gravă a unei persoane şi rănirea uşoară a 5 persoane.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, poliţia dâmboviţeană recomandă participanţilor la traficul rutier să  adopte o conduită preventivă şi respecte, cu stricteţe, regulile de circulaţie .

scalBilanţul activităţilor desfăşurate de poliţiştii dâmboviţeni în cadrul Proiectului “Şcoala altfel – să ştii mai multe, să fii mai bun”

În cadrul Proiectului „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”, elevii unităţilor de învăţământ din judeţului Dâmboviţa au vizitat sediile poliţiilor municipale şi orăşeneşti, pentru a se familiariza cu activitatea desfăşurată de aceştia .

Polițiștii rutieri le-au prezentat micilor musafiri autospecialele din dotare, aparatura radar, precum şi modul de funcţionare a staţiilor de emisie-recepţie, a aparatelor alcooltest şi a semnalelor acustice şi luminoase, oferindu-le opurtunitatea de a participa la o cercetare la faţa locului, în cazul unui accident de circulaţie.

Totodată, au fost organizate zilnic sesiuni interactive la sediile unităţilor de învăţământ, elevii fiind angrenaţi în discuţii privind necesitatea adoptării unui comportament preventiv în calitate de participanţi la traficul rutier, pentru a evita implicarea în accidente de circulaţie. 

De asemenea, li s-au testat cunostinţele în materie de educaţie rutieră şi le-au fost prezentate modalităţile de oprire în trafic a unui vehicul, de către agenţii rutieri.

O altă activitate dedicată Proiectului „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”,  a constat în organizarea Simpozionului Naţional „Probleme majore ale omului în secolul XXI”, găzduit de Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”,  prilej cu care poliţiştii le-au prezentat elevilor modalităţile de prevenire şi combatere a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, a implicării în accidente de circulaţie, precum şi consecinţele consumului de substanţe interzise.

Structurile de proximitate, poliţie rutieră, ciminalistică şi prevenire a criminalităţii ale Poliţiei Dâmboviţene, au fost gazda liceenilor în cadrul Programului „Job Shadow Day”, oferindu-le acestora oportunitatea de a cunoaşte îndeaproape activitatea desfăşurată de poliţişti, în spiritul legii şi slujba cetăţenilor.

Scopul acestui program a fost de a îi ajuta pe tineri să înţeleagă ce presupune munca de poliţie, stând în umbra unui poliţist pe parcursul unei zile, aceştia fiind încântaţi de activitatea poliţiştiilor, pentru unii fiind primul contact cu profesia pe care doresc să o urmeze.

La terminarea „programului de lucru”, elevii au primit diplome şi felicitări din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa.