4 mai 2024

Dâmboviţa – Avalanşă de cereri pentru programul de creştere a porcilor

mangalita „În acest program, avem un singur producător de purcei care s-a înscris cu 120 de purcei, un procesator şi alţi 79 de crescători care au făcut cereri pentru 688 de purcei. Problema este că noi avem aproximativ 100 de purcei disponibili anul acesta.

Fiind la început cu acest program, cererile sunt destul de mari, iar purcei nu avem foarte mulţi nici în judeţele vecine. Când ţi se oferă gratis nişte purcei şi dai numai jumătate din ei înapoi… este ceva tentant. Numai că se aplică regula primul venit – primul servit, adică cel care s-a înscris primul la Direcţia Agricolă Dâmboviţa va fi şi primul servit, asta este condiţia.

O echipă formată din specialişti de la Direcţia Agricolă Dâmboviţa şi de la Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa a efectuat vizite în teren pentru că cei care cresc porci trebuie să îndeplinească nişte condiţii minime. Ministrul Agriculturii ne-a recomandat ca purceii să ajungă la cei care deţin un teren şi care au grâu – porumb suficient acasă, să nu dăm unuia care nu are nimic… Şi mi se pare corect acest lucru…

Cei care vor să crească purcei vor primi un număr par de purcei, respectiv 2-4-6-8 şi va trebui să dea înapoi jumătate, la procesator. Dacă primesc 4 purcei, doi dintre ei trebuie daţi înapoi la procesator când ajung la peste 130 kg, asta este regula. Deci ai luat patru, dai înapoi doi. Se poate să vreau să-i dau pe toţi patru, numai că pe doi procesatorul este obligat să-mi dea 11 lei/kg, iar pentru ceilalţi doi se poate negocia cu procesatorul.

O altă condiţie a programului este hrana porcilor, care trebuie să fie naturală, respectiv grâu-porumb, nu concentrate…”,  a declarat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Ion Oprea.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial