Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, și Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, au efectuat o vizită oficială în județul Dâmbovița, ce a debutat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.
Aici a avut loc semnarea contractelor de finanțare pentru extinderea și dotarea atât a ambulatoriului de specialitate din cadrul spitalului, cât și a unității de primiri urgențe, proiecte depuse de Consiliul Județean Dâmbovița la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, în vederea extinderii și dotării acestora cu aparatură specifică.
La eveniment au participat: Daniel-Nicolae Comănescu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Luciana Cristea și Alin Manole – vicepreședinții Consiliului Județean Dâmbovița, Liviu Mușat – directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia.
Primul dintre proiecte, în valoare totală de 10.842.794,01 lei, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, și are ca obiectiv principal creșterea accesibilității serviciilor de sănătate. Lucrările realizarea unei extinderi a zonei de ambulatoriu existente în corpul Reumatologie și Recuperare Medicală. Acestea prevăd execuția unei construcții cu regimul de înălțime D+P+2E, noua construcție urmând a comunica cu clădirea Reumatologie și Recuperare Medicală pe latura nord-vestică a acesteia. Pavilionul de Recuperare are regimul de înălțime D+P+3E și este situat în zona colțului nord-vestic al incintei Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Amprenta la sol a construcției propuse va fi de 478,76 mp și se vor asigura și utilitățile necesare obiectivului de investiții și anume: energie electrică, gaze naturale, dar și alimentare cu apă și canalizare. Perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni.
Cel de-al doilea proiect, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”, în valoare totală de 6.959.825,11 lei, este finanțat tot prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, și are ca obiectiv principal îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență. Lucrările propuse vizează extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Corpului C20, în zona adiacentă Tronsoanelor B (Spital de Urgență) și E (Bloc Alimentar). De asemenea, vor fi achiziționate peste 40 de tipuri de echipamente medicale, dintre care cele mai importante sunt: aparat radiologie cu post fix de grafie, ecograf staționar cu 3 sonde sau defibrilator.
Ulterior, oficialii au participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale dâmbovițene, organizată la sediul Consiliului Județean Dâmbovița. Tema discuțiilor a vizat atât proiectele cu finanțare europeană, cât și problematicile existente la nivelul localităților dâmbovițene, în vederea bunei derulări a investițiilor privind dezvoltarea locală. În acest sens, cele mai importante subiecte supuse atenției au vizat: Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), OUG 114/2018, Codul Administrativ și Fondul de Dezvoltare și Investiții. Atât viceprim-ministrul Daniel Suciu, cât și ministrul Rovana Plumb și secretarul de stat Adrian Ionuț Gâdea au subliniat însemnătatea PNDL pentru dezvoltarea comunităților locale, precizând că doar la nivelul județului Dâmbovița se derulează 407 proiecte, cu o valoare de 1,1 miliarde lei. Pe această cale, demnitarii au răspuns tuturor problematicilor ridicate de reprezentanții UAT-urilor și au făcut apel la aceștia pentru a răspunde, în termen, tuturor solicitărilor venite din partea ministerului, scopul fiind buna derulare a proiectelor. Investițiile din cadrul programului prevăd îmbunătățirea atât a serviciilor în sănătate și învățământ, cât și a infrastructurii rutiere, de apă și canal etc. Referitor la Fondul de Dezvoltare și Investiții, oficialii guvernamentali au menționat faptul că, în cadrul acestuia, vor putea fi depuse proiecte pentru a obține finanțare atât pe domeniile aferente PNDL 2, dar și pentru altele noi, precum realizarea rețelelor de gaze și electricitate.
Nu în ultimul rând, în cadrul acestei întâlniri, au fost semnate alte trei contracte de finanțare pentru investiții importante în localitățile Târgoviște și Gura Ocniței, derulate de administrațiile locale în cauză. La Târgoviște, este vorba despre Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin extinderea, reabilitarea, modernizarea și echiparea școlii gimnaziale Mihai Viteazul din Târgoviște, județul Dâmbovița”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare totală de 18.496.227,26 lei, dar și despre Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea grădiniței cu program prelungit Rază de Soare din Târgoviște, județul Dâmbovița”, proiect în valoare totală de 12.736.052,70 lei, finanțat tot în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. În ceea ce privește Comuna Gura Ocniței, s-a semnat contractul de finanțare pentru un proiect care se derulează tot prin POR 2014-2020, și anume „Modernizarea, extinderea și dotarea grădiniței cu program normal Gura Ocniței și transformarea ei în Grădinița cu program normal și prelungit Gura Ocniței, Județul Dâmbovița”, investiție în valoare de 4.397.119,52 lei.
În sală au fost prezenți: secretarul de stat în Ministerul Mediului, Laurențiu Neculaescu, parlamentarii dâmbovițeni Carmen Holban, Claudia Gilia și Corneliu Ștefan, Antonel Jîjîie – prefectul județului Dâmbovița, administratorul public al județului, Ionuț Săvoiu, consilieri județeni, oficialități locale și județene, dar și membri din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Dâmbovița – Direcția Fonduri Europene și Direcția Generală Infrastructură Locală.
Întâlnirea a fost urmată de o vizită la podul peste râul Ialomița, care asigură legătura între localitățile Șotânga și Doicești. Obiectivul de investiții este derulat prin PNDL și va asigura legătura între DJ 712 și drumurile locale din Comuna Șotânga, cu ieșire în Comuna Doicești, spre DN 71.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița