lun. dec. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_hivUniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)în colaborare cu echipa Compartimentului HIV al Spitalului Județean Târgoviște a organizat o conferința cu tema Persoana seropozitivă, o prioritate locală”, cu participarea instituțiilor cu responsabilități in domeniul prevenirii infecției, tratamentului medical al acesteia, precum și din zona protecției sociale a pacienților seropozitivi.

Evenimentul își propune să ofere ocazia specialiștilor și autorităților locale să își expună punctul de vedere în identificarea soluțiilor potrivite și a demersurilor necesare pe plan local, pentru a se extinde măsurile de prevenire a transmiterii infecției HIV în comunitate și pentru o creștere a calității vieții persoanelor seropozitive. Totodată își propune să mențină atenția opiniei publice asupra subiectului HIV/SIDA, pentru o mai bună conștientizare și responsabilizare în raport cu prevenirea infecției și integrarea socială a pacienților seropozitivi.

Din evidențele Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România – INBI “Matei Balș” rezultă că la data de 31 decembrie 2016, in România, erau in viață 14 224 persoane infectate cu HIV. Spre comparație, la sfârșitul anului 2011 erau înregistrați la nivel național un număr de 10 903 pacienți.

În anul 2016, la nivel național, au fost diagnosticate un număr de 474 cazuri de infecție HIV/SIDA, din care 28% femei și 72% bărbați. Căile de transmitere a virusului la noii infectați la nivel național au fost în 2016: calea heterosexuală 64%, bărbați care fac sex cu alți bărbați 17,7%, consum de droguri injectabile 16%, materno-fetala 3%.

La nivelul județului Dâmbovița, în prezent se înregistrează un număr de 185 persoane cu HIV în evidență activă, din care 174 sunt în tratament ARV și 16 cazuri nou diagnosticate in 2016. Spre comparație, în urmă cu 4 ani, în anul 2011 era înregistrat pe județul Dâmbovița un număr de 176 de persoane seropozitive în evidență activă.

Se vede clar în ultimii ani că tendința la nivel național este una de creștere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare și de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susținerea unor astfel de programe. La nivelul județului Dâmbovița, numărul persoanelor seropozitive se menține realtiv scăzut, cu o ușoară creștere in ultimii ani. Educația pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare și tratament prietenoase și adaptate nevoilor pacienților sunt căi pentru a stopa tendința de creștere atât la nivel național cât si la nivel județean” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.