joi. oct. 24th, 2024

Activităţile desfăşurate în cadrul campaniei „ Săptămâna prevenirii criminalităţii”

În perioada 30 septembrie-04 octombrie, la nivel naţional s-a derulat a VIII-a ediţie a manifestării „ Săptămâna prevenirii criminalităţii.”

Obiectivul campaniei a constat în sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

În cadrul campaniei s-au desfăşurat activitaţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă:

-30 septembrie-prevenirea infracţiunilor de furt;

-01 octombrie-prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă;

-02 octombrie-prevenirea delincvenţei juvenile;

-03 octombrie-prevenirea victimizării minorilor;

-04 octombrie-siguranţa rutieră.

Efectivele de prevenire a criminalităţii, în colaborare cu poliţiştii rutieri, în această perioadă, au distribuit pliante cetăţenilor cu recomandări preventive.

Totodată, au fost organizate întâlniri interactive cu elevii, părinţii şi cadrele didactice, ocazie cu care poliţiştii au furnizat informaţii referitoare la prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, victimizarea minorilor, violenţa , manifestată sub diferite forme, consecinţele unui comportament sau anturaj delincvent.

O atenţie deosebiă a fost acordată şi infracţiunilor de furt, cetăţenii fiind informaţi cu privire la o serie de măsuri preventive pe care le pot adopta pentru ca bunurile lor să nu cadă în mâna infractorilor.

În sfera activităţilor educativ-preventive, s-au înscris şi cele desfăşurate de poliţiştii rutieri.

Astfel, au fost efectuate instruiri în unităţile de învăţământ cu privire la respectarea normelor de circulaţie şi organizate patrule şcolare, prin intermediul cărora au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice.

De asemenea, poliţiştii rutieri au venit în sprijinul micilor participanţi la trafic cu recomandări, pentru prevenirea implicării acestora în accidente rutiere.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au avut o prezenţă activă şi în cadrul şcolilor de şoferi de pe raza municipiului Târgovişte, ocazie cu care au instruit cursanţii.

Prin activităţile desfăşurate, poliţiştii au urmărit atât reducerea riscului de victimizare cât şi de implicare a cetăţenilor în săvârşirea de fapte antisociale.