mar. dec. 24th, 2024

Stadiul desfăşurării lucrărilor din campania agricolă de primavară

Judeţul Damboviţa deţine o suprafaţă agricolă de 248 132 ha.

Din totalul suprafeţei arabile de 175 276 ha, au fost însămânţate în toamnă 36 840 ha, 11205 ha fiind ocupate cu plante perene.

Suprafaţa arabilă ramasă neînsaminţată în toamnă şi destinată înfiinţării culturilor de primavară este de 127 222 ha,adică cca 73% din suprafata arabila a judeţului.

Se observă creşterea suprafeţelor însămânţate cu furaje comparativ cu anul 2012 şi diminuarea suprafeţelor însămânţate cu grâu şi porumb.

Acţiunile principale de realizat în campania agricolă de primăvară 2013 în ordinea cronologică de desfăşurare sunt următoarele:

1. Finalizarea arăturilor pentru însămânţările de primăvară;

2. Pregătirea terenului pentru însămânţari;

3. Fertilizarea cu îngrăşăminte chimice a suprafeţelor aflate în cultură şi a celor ce se însămânţează în primăvară;

4. Erbicidarea culturilor ce se însămânţează în primăvară;

5. Semănatul culturilor de primăvară;

6. Lucrări de întreţinere a culturilor.

1. Finalizarea arăturilor pentru însămânţările de primăvară

Din suprafaţa totală de 127 222 ha,destinată înfiinţării culturilor de primăvară s-au arat 114 510 ha,adică 90% din suprafaţa programată.

2. Pregătirea terenului pentru însămânţarile de primăvară

Presupune realizarea tuturor lucrărilor de pregătire a patului germinativ,care urmează să se realizeze pe o suprafaţă de 55 465 ha,rămase de însămânţat.

3. Fertilizarea cu îngrăşăminte chimice a suprafeţelor aflate în cultură şi a celor ce se însămânţează în primăvară

Fertilizările faziale s-au efectuat pe 39 din suprafaţa de cereale păioase iar fertilizarea de bază la însămânţare s-a efectuat pe 70% din suprafaţa însămânţată,adica pe 50 227 ha.

Fertilizarea cu gunoi de grajd s-a efectuat în special în principalele bazine legumicole şi de cultură a cartofului şi în zona montană.

4. Erbicidarea culturilor de toamnă

Lucrarea s-a efectuat până în prezent pe cca 65% din suprafaţa de păioase.

6. Semănatul culturilor de primăvară

Pentru realizarea programului de însămânţare şi plantare în această campanie de primăvară,judeţul dispune de următoarea bază materială:

Tractoare 5752

Pluguri pentru cultura mare 4087

Grape cu discuri+combinatoare 1978

Cultivatoare 1236

Semănători pentru culturi păioase 1025

Semănători pentru culturi prăşitoare 1006

Maşini pentru plantat cartofi 778

Cu dotarea existentă, în condiţiile utilizării eficiente a acesteia, se poate aprecia că lucrările de semănat se pot executa la majoritatea culturilor în perioada optimă.

Seminţele necesare însămânţărilor de primăvară sunt asigurate în cea mai mare parte de către agenţi economici autorizaţi (societăţi comerciale, institute şi staţiuni de cercetare, complexe AGROSEM, filiale UNISEM, COMCEREAL, CEREALCOM) la majoritatea culturilor.

Datorită preţului ridicat al seminţelor certificate şi al cheltuielilor mari de transport la culturile care necesită norme mari de sămânţă la hectar, producătorii agricoli preferă să folosească seminţe din producţia proprie. Este necesar însă, să crească preocuparea producătorilor agricoli pentru asigurarea seminţelor de calitate.

7. Lucrări de întreţinere a culturilor

•Încheierea fertilizării cerealelor de toamnă;

•Fertilizarea, erbicidarea preemergentă a culturilor de primăvară;

•Controlul semănăturilor din epoca I sub aspectul uniformităţii răsăririi şi a atacului de dăunători (ovăz, orzoaică de primăvară, mazăre etc.);

•Plantarea în solarii şi în camp a legumelor în funcţie de specie şi cerinţe agrotehnice;

• Se continuă efectuarea lucrarilor de îngrijire la culturile deja înfiinţate(praşile, aplicarea suplimentară a îngraşămintelor, combaterea bolilor şi daunatorilor, etc..);

•Recoltarea legumele verdeturi (ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac,etc.);

•Finalizarea tăierilor de fructificare la speciile pomicole şi la arbuştii fructiferi ;

•Efectuarea tratamentelor fitosanitare ,la avertizare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor în plantaţiile pomicole.