Şase bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii rutieri pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002
În perioada 13-15 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, în timp ce desfășurau activități de supraveghere şi control a traficului rutier, au depistat 4 conducători auto, cu vârste cuprinse între 21 şi 68 de ani, aflaţi la volanul autoturismelor sub influenţa băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorilor auto cu aparatul etilotest, au rezultat valori cuprinse între 0,57 şi 0,88 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care aceştia au fost conduşi la unităţi spitaliceşti pentru recoltarea de probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Faţă de cei patru conducători auto, poliţiştii au întocmit acte premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.
• Totodată, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Răcari au depistat un tânăr de 20 de ani, din localitate, în timp ce conducea un moped neînmatriculat.
Pe raza localităţii Buciumeni, poliţiştii l-au depistat pe numitul V.A., de 35 de ani, în timp ce conducea un vehicul, ce tracta o semiremorcă neînmatriculată.
Pe numele celor doi, poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat.
5 INFRACŢIUNI CONSTATATE ŞI 180 DE SANCŢIUNI CONTRAVENŢIONALE APLICATE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, PENTRU ILEGALITĂŢI ÎN DOMENIUL PANIFICAŢIEI
Poliţiştii dâmboviţeni continuă acţiunile pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie
În perioada 08-15 septembrie a.c., poliţiştii dâmboviţeni au verificat şi controlat peste 230 de societăţi comerciale, persoane fizice şi autovehicule de transport, fiind constatate 5 infracţiuni, prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Peste 100 de poliţişti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor, Ordine Publică şi Poliţie Rutieră au acţionat, sub coordonarea I.G.P.R., pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.
La nivelul judeţului Dâmboviţa, în ultima săptămână, au fost efectuate 230 de controale, dintre care 48 la societăţi comerciale şi 26 la persoane fizice. Totodată, au fost verificate 166 de mijloace de transport.
Valoarea prejudiciului în dosarele penale se ridică la 380 000 de lei, iar cea a bunurilor indisponibilizate este de 33 000 de lei.
De asemenea, în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 180 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 50 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi una la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale.
Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 52 000 de lei, iar cea a bunurilor ridicate în vederea confiscării se ridică la 13 500 de lei.
Exemplu:
La data de 12 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor şi Poliţie Rutieră, au depistat în trafic o autoutilitară, în care era transportată cantitatea de 1600 de kilograme porumb boabe.
Poliţiştii i-au solicitat şoferului, documentele legale pentru produsele cerealiere pe care le transporta, iar acesta a prezentat un aviz de însoţire a mărfii incomplet, fără a avea înscrise numărul şi data, precum şi o factură neînsoţită de nota de intrare- recepţie, înscrisuri ce atestau o presupusă livrare tip distribuţie în alt judeţ.
Poliţiştii i-au aplicat conducătorului auto o sancţiune contravenţională conform O.U.G 12/2006, modificată prin O.U.G 93/2009, întreaga cantitate de cereale fiind ridicată în vederea confiscării.
Totodată, autoutilitara, estimată la valoarea de 7000 de euro, a fost indisponibilizată.
Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
În perioada 09-15 septembrie a.c., poliţiştii rutieri au acţionat pe linia impunerii portului centurii de siguranţă şi/sau a mijloacelor de retenţie omologate, de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule
În această perioadă, la nivelul judeţului Dâmboviţa, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi a Formaţiunilor de profil au desfăşurat ample acţiuni în scopul determinării conducătorilor auto şi a pasagerilor să utilizeze centura de siguranţă ori mijloacele de retenţie omologate, în vederea impunerii unui climat de disciplină în trafic şi implicit pentru reducerea consecinţelor accidentelor rutiere.
Acţiunile sunt circumscrise calendarului de activităţi preventive T.I.S.P.O.L. şi sunt desfăşurate în cadrul Campaniei T.I.S.P.O.L. „SEATBELT”, campanie al cărei principal scop este cel al conştientizării conducătorilor de autovehicule şi a pasagerilor asupra importanţei utilizării centurii de siguranţă.
Cu ocazia acţiunilor, poliţiştii rutieri au procedat la sancţionarea a 922 de conducători auto şi a 12 pasageri pentru neportul centurii de siguranţă.
Totodată, alţi 129 de conducători auto au fost sancţionaţi de poliţiştii rutieri pentru utilizarea telefonului mobil, fără dispozitivul „mâini libere”.